naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Zemlje jugoistočne Europe trebale bi učiniti više na privlačenju izravnih stranih ulaganja

U petak 9. prosinca 2006. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je izvještaj pod nazivom “Napredak u reformama politika za unapređenje investicijske klime u jugoistočnoj Europi”. Izvještaj, objavljen u sklopu projekta “Investment Compact for South-East Europe”, analizira politike zemalja jugoistočne Europe, te daje preporuke za njihovo poboljšanje kako bi u budućnosti došlo do privlačenja znatnijih i boljih izravnih stranih ulaganja.   

Zemlje jugoistočne Europe uspostavile su efikasne investicijske politike, liberalizirale trgovinske režime, te uvele niske korporativne poreze u rasponu od 9-20%. Ipak, ekonomski rast i reforme politika nisu smanjili nezaposlenost koja  u regiji prelazi u prosjeku 20%. Izvještaj pokazuje da izravna strana ulaganja i dalje znatno ovise o privatizaciji, dok čak 90% ulaganja odlazi u Bugarsku, Hrvatsku, Rumunjsku i Srbiju.

Izvještaj upozorava da bez daljnjih reformi jugoistočnoj Europi prijeti marginalizacija u odnosu na zemlje srednje i istočne Europe koje su aktivne u tehnološki intenzivnim sektorima, te na radno intenzivne proizvođače u Aziji i sjevernoj Africi. Iako je pristupanje EU pospješilo reformske procese u nekim zemljama regije, izvještaj navodi da je potrebno napraviti iskorake i na područjima koja nisu izravno vezana na proces pristupanja Uniji; reforma zakonodavstva, porezna administracija, ljudski kapital.  

Reforma zakonodavstva predstavlja veliki izazov jer tijela državne uprave koja na tome rade ili su s tim u vezi uspostavljena nisu zadovoljavajuće kadrovski ekipirana, te nemaju moć dovođenja u pitanje zakonskih prijedloga. Neujednačenost poreznih politika među državama regije također se negativno odražava na investitore. Primjerice, iako su značajno smanjene pristojbe te ukinute izvozne i uvozne dozvole, još uvijek nema napretka po pitanju izvan tarifnih zapreka trgovini kao što su tehnički, zdravstveni i sanitarni standardi.

 

Više o tome:

OECD: Progress in Policy Reforms to improve the Investment Climate in South East Europe