naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jedinstvena europska vozačka dozvola od 2013. godine

Europski parlament podržao je u četvrtak 15. prosinca prijedlog Odbora za transport EP-a o uvođenju jedinstvene europske vozačke dozvole. Velika većina europarlamentarci glasala u prilog uvođenja jedinstvene vozačke dozvole u Europskoj uniji koja će zamijeniti trenutno 110 različitih vozačkih dozvola koje se razlikuju se po veličini, roku valjanosti kao i po jednostavnosti njihova krivotvorenja.

Odbor za transport je potkraj studenog odobrio nacrt direktive o jedinstvenoj europskoj vozačkoj dozvoli, koja bi zamijenila različite vozačke dokumente kojima se trenutačno koristi više od 200 milijuna vozača u Europskoj uniji.  Odbor je prihvatio uvođenje jednostavnijeg i modernijeg europskog sustava, koji osigurava ravnotežu između poštivanja nacionalnih običaja i unapređivanja sigurnosti na cestama. 

Glavni ciljevi uvođenja ovakve jedinstvene vozačke dozvole su poboljšanje sigurnosti u prometu, olakšanje korištenja slobode kretanja vozačima u Europskoj uniji, ali i sprečavanje prijevara. Nova direktiva će značiti da građanin EU-a kojemu je vozačka dozvola oduzeta, bilo zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, ne smije preći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici - što je dosad bio slučaj u Europi. 

Direktiva će se početi primjenjivati od 2013. godine, a novoizdane dozvole trebale bi imati oblik kreditnih kartica. Nove vozačke dozvole vrijedit će najviše 15 godina, a rok za zamjenu svih vozačkih dozvola je 2033. godina. 

 


Više o tome:

  • EUobserver: One driving licence agreed for all the EU
  • EurActiv: Single Europe-wide driving licence from 2013