naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U Mariboru otvoren istraživački centar za jugoistočnu Europu

Europska komisija otvara u petak 15. studenog novi istraživački centar za znanstvenike iz jugoistočne Europe. Rad centra koji će se fokusirati na kemijska i bioanalitička mjerenja koja su potrebna radi implementacije zakonodavstava Europske unije na područjima poput zaštite okoliša. 


Slovensko-europski istraživački centar za prirodne znanosti (SENARC) imat će sjedište u slovenskom Mariboru, a financirat će iz pretpristupnog programa pomoći (IPA) i strukturnih fondova Europske unije. 


SENARC će funkcionirati kao "one-stop-shop" za profesionalno obrazovanje, istraživanje i razmjenu znanja i povezivat će stručnjake iz EU-a s onima u susjednim zemljama poput Hrvatske i Srbije. Glavna područja istraživanja bit će vezana za sprečavanje i kontrolu zagađenja okoliša, upravljanje zemljištem i prirodnim katastrofama poput suša i poplava, mjerenje radioaktivnosti i prisutnosti kemikalija i sigurnost njihove primjene. 


Povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje Janez Potočnik izjavio je povodom otvaranja centra kako je SENARC pokazuje opredijeljenost Europske unije da pruži zemljama zapadnog Balkana perspektivu članstva u Uniji.   


 


Više o tome:

Europska komisija: Western Balkans get new scientific centre to support take-up of EU legislation