naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
"Kako u EU? - 85 pitanja i odgovora za hrvatske poljoprivrednike o Europskoj uniji"

Publikacija "Kako u EU? - 85 pitanja i odgovora za hrvatske poljoprivrednike o Europskoj uniji" predstavljena je u ponedjeljak 18. studenog u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Svrha je publikacije na pristupačan i jednostavan način objasniti i približiti izazove i mogućnosti poljoprivrede u Europskoj uniji, s posebnim naglaskom na prilagodbu hrvatske poljoprivrede europskim standardima. 

Publikacija je realizirana u suradnji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva i mnogih drugih hrvatskih institucija iz sfere poljoprivrede, uz financijsku pomoć Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Zagrebu.

U izradi publikacije bili su uključeni brojni poljoprivrednici i agrarni stručnjaci kako bi proces pripreme za članstvo u EU približili što većem broju građana. Na najtraženija pitanja odgovarali su profesori Agronomskog fakulteta, stručnjaci Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu koji imaju uvida u svakodnevni život poljoprivrednika, stručni savjetnici MPŠVG-a i Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK-a i dr.  

Poseban doprinos čine iskustva samih poljoprivrednika koji govore o konkretnim načinima korištenja mogućnosti koje nudi ulazak u EU. Informacije u knjižici nastoje otkloniti barem dio nedoumica o budućnosti hrvatske poljoprivrede i ukazati na pozitivne strane pristupanja EU za hrvatsko selo. 

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da se za poljoprivredu iz zajedničkog europskog proračuna izdvaja oko 45 posto svih sredstava i da je Zajednička poljoprivredna politika jedna od najvažnijih politika EU-a. Ministrica je dodala da tržište od više od 450 milijuna ljudi može značiti izuzetan poticaj za hrvatske poljoprivrednike, na isti način kako je to iskoristilo 10 novih država članica EU koji su se suočavali sa sličnim problemima i izazovima s kojima se danas suočava Hrvatska. 

Ministar Čobanković je rekao kako je želja ministarstva i vlade promijeniti stajališta i viđenja određenih krugova, određenih institucija da je proces pridruživanja nešto što neće biti jako dobro za hrvatsku poljoprivredu, odnosno da će to biti jedno od rijetkih područja koja će osjetiti negativne posljedice ulaska u Europsku uniju.  Čobanković je istaknuo da je proces pridruživanja Uniji od velikog interesa za hrvatske poljoprivrednike budući da oni ulaskom u EU mogu očekivati veće potpore, zatim sređeno zakonodavstvo i uređeno tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

Veleposlanik Ramsden rekao je da je poljoprivreda važan dio ne samo gospodarstva nego i kulture i nacionalnog života te da je vrlo važno osigurati perspektivnu budućnost unutar EU-a i poljoprivredi.

 

Više o tome:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva: Predstavljanje publikacije „Kako u EU? – 85 pitanja i odgovora za hrvatske poljoprivrednike o Europskoj uniji“