naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Eurostatovi podaci o kupovnoj moći Europljana

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostata objavljenim u ponedjeljak 18. prosinca, bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u smislu kupovne moći stanovništva u Europskoj uniji u 2005. godini  varirao je od 48 do 251 posto europskog prosjeka. BDP po stanovniku u Hrvatskoj je iznosio 48 posto, što je jednako prosjeku Letonije, a zabilježen je i trend rasta ukoliko se usporede podaci iz prošlih godina. Naime, BDP po stanovniku je u 2003. iznosio 46 posto, a godinu iza bio je 47 posto europskog prosjeka.

Zemlje kandidatkinje koje će od 1. siječnja 2007. postati nove EU članice, Rumunjska i Bugarska imale su u 2005. BDP po glavi stanovnika u visini 34 odnosno 33 posto europskog prosjeka. Istodobno, u Turskoj je bio u visini 28 posto europskog prosječnog BDP-a, a u Makedoniji 26 posto. 

Najviši BDP po glavi stanovnika imali su Luksemburžani s BDP-om više nego dvostruko većim od prosjeka EU25, dok je BDP Irske bio 40 posto iznad toga prosjeka. Ciparski je BDP bio oko 10 posto ispod europskog prosjeka, a onaj Grčke i Slovenije bio je 20 posto ispod. Češka, Portugal i Malta imali su BDP oko 30 posto niži od prosjeka EU 25, a Mađarska, Estonija i Slovačka oko 40 posto. Litva, Poljska i Letonija negdje su na polovici prosjeka EU 25. 

Eurostatovo se izviješće odnosi na podatke po glavi stanovnika u zemljama članicama za godine 2005., 2004. i 2003., temeljene na podacima o revidiranoj kupovnoj moći i najnovijim podacima o BDP-ju i broju stanovnika.


 

Više o tome:

Europska komisija: GDP per capita in purchasing power standards