naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nova CEFTA

Čelnici deset zemalja jugoistočne Europe, predstavnici Pakta o stabilnosti jugoistočne Europe te Europske komisije okupili su se u utorak 19. prosinca Bukureštu radi potpisivanja sporazuma o “novoj CEFTA-i”. Sporazum o CEFTA-i trebao bi zamijeniti mrežu od 31 bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini, te proširiti CEFTA-u, koja je izgubila veći dio članstva nakon proširenja EU-a na države srednje istočne Europe, na jugoistočnu Europu. Hrvatsku na potpisivanju sporazuma predstavljaju potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

U Bukureštu su prisutni premijer Albanije Sali Berisha, Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, Crne Gore Željko Šutranović i Srbije Vojislav Koštunica. Makedoniju predstavlja potpredsjednik vlade Zoran Stavreski, Kosovo voditelj UNMIK-a Joachim Ruecker, a Sporazum će potpisati i predstavnici bugarske vlade (iako će, kao i Rumunjska, već od 1. siječnja 2007. napustiti novu CEFTAu) te vlade Moldavije. 

Ovu inicijativu podržava Europska komisija, čiji se povjerenik za proširenje Olli Rehn zauzeo za nastavak širenja Europske unije na jugoistok Europe u skladu s integracijskim sposobnostima EU. Potpisivanju Sporazuma do početka tjedna protivila se BiH nezadovoljna što joj Hrvatska ne želi omogućiti zadržavanje carina na neke poljoprivredne proizvode čime BiH želi zaštititi svoju slabu proizvodnju.

Srbija se pak kolebala jer nije željela prihvatiti zahtjev Hrvatske da smanji trošarine za uvozne cigarete i tako ih izjednači s trošarinama na domaće cigarete, a da pritom ne poveća carine na uvoz.

Predsjedanje CEFTA-om iduće će godine preuzeti Makedonija.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU welcomes signing of new Central European Free Trade Agreement
  • Europska komisija: A New Regional Agreement to Develop Trade in South Eastern Europe
  • Europska komisija: "Opening remarks of Commissioner Olli Rehn at the Central European Free Trade Agreement (CEFTA) Summit"