naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Vijeće usvojilo Sedmi okvirni program

Vijeće Europske unije usvojilo je odluku kojima se  uspostavlja Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) za razdoblje od 2007. do 2013. godine. Ova odluka Vijeća uslijedila je nakon što su Europski parlament i Vijeće postigli zajedničko stajalište oko Sedmog okvirnog programa, kojeg je Vijeće za okoliš potom moglo usvojiti bez rasprave u ponedjeljak 18. prosinaca u Bruxellesu.

Vijeće je također usvojilo pravila za sudjelovanje kompanija, istraživačkih instituta i sveučilišta u programu te pravila za objavljivanje rezultata istraživanja. Sedmi okvirni program predviđa ulaganje u istraživačke aktivnosti u navedenom razdoblju u iznosu od 50.521 milijardi eura. Dodatnih 2.7  milijardi eura izdvojit će se za program financiranja za nuklearna istraživanja Euroatom. Najveća stavka programa od 32 milijarde odnosi se na zajedničku suradnju istraživača iz cijele Unije, a druga najveća stavka programa odnosi se na nastanak novih ideja u znanosti.  

U sljedećih će šest godina Unija odvojiti 9 milijardi, na istraživanja iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, 7 milijardi eura na stvaranje novih ideja, 5 milijardi će uložiti u kadrove, a 4 milijarde u stvaranje kapaciteta za provedbu ideja. Pokazatelji iz usvojenog programa FP7 u skladu su s prioritetima EU o povećanju potencijala za gospodarski rast i jačanje konkurentnosti putem ulaganja u znanje, inovacije i ljudski kapital.

Europska komisija podnijela je prvi put svoj prijedlog za FP7 u travnju 2005. godine. Međutim, donošenje proračuna za FP7 odgađano je dok europski čelnici nisu postigli sporazum o financijskim perspektivama EU-a za razdoblje od 2007. do 2013. godine. Program će stupiti na snagu 1. siječnja 2007. godine.

 

Više o tome:

  • Vijeće EU: Council approves EU research programmes for 2007-2013
  • Community Research & Development Information Service: Council approves FP7