naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa i vi – pregled postignuća EU-a

Europska komisija pokrenula je novi multimedijalni projekt, godišnjak Europske unije, koji prikazuje 10 konkretnih aktivnosti koje je EU poduzela za dobrobit svojih građana u 2006. godini. ''Europa i vi – pregled postignuća EU-a'' želi građanima približiti Europsku uniju i koristi koje od Unije imaju njezini građani. Godišnjak pokriva aktivnosti od nove pravne regulative za kemikalije i jeftinijih troškova roaminga do borbe protiv ilegalne imigracije i Galileo projekta. 

Margot Wallström, povjerenica Europske komisije za institucionalne odnose i komunikacijsku strategiju, izjavila prigodom predstavljanja godišnjaka u utorak 19. prosinca kako građani mogu bolje shvatiti dodanu vrijednost Europske unije ukoliko vide stvarne primjere: jeftinije usluge mobilne telefonije, čišći okoliš i pravilno etiketiranu hranu.  

Ovaj godišnjak dio je aktivnosti koje je Europska komisija pokrenula u procesu konzultacija kako bi građane približila Europskoj uniji nakon neuspjeha referenduma za ratifikaciju Europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj sredinom prošle godine. Rezultati  konzultacija koje su uključile djelatnike javnih institucija i građene iz cijele Europe bit će objavljeni na proljeće 2007. godine. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: What did the EU do for me in 2006?
  • Europska komisija: The EU reconnecting with citizens