naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
2006 - Europska godina mobilnosti radnika

Europska komisija odlučila je da 2006. bude godina u kojoj će se promicati mobilnost radnika. Namjera je Komisije povećati svijest i razumijevanje dobiti koje donosi s jedne strane promjena mjesta boravišta radi zaposlenja u drugoj državi članici, a s druge promjena zanimanja. Biti će to prva godina koja će sustavno poticati prostornu i profesionalnu pokretljivost na razini cijele Unije. Inicijativa je pokrenuta budući da radnu snagu zemalja članica Unije još uvijek karakterizira mala prostorna pokretljivost radi promjene zanimanja jer državljani EU još uvijek nailaze na pravne, praktične i administrativne prepreke prilikom zaposlenja i naseljavanja u drugim državama.

 

Ova inicijativa trebala bi pridonijeti provođenju Lisabonske strategije koja nastoji učiniti EU najdinamičnijim i najkonkurentnijim gospodarstvom svijeta. Gospodarstvo Unije trebalo bi pri tome postati sposobno za održiv razvoj, temeljeno na znanju, sposobno ponuditi brojnija i bolja radna mjesta. Iz ciljeva Lisabonske strategije lako je zaključiti da su  zemljopisna i profesionalna mobilnost radnika važni instrumenti za postizanje tih ciljeva. Nadalje, sloboda kretanja ranika je jedno od temeljnih načela Europske unije kao i jedna od četiri slobode unutarnjeg tržišta. Kako Komisija smatra da zajamčena sloboda kretanja radnika i stručnjaka iz EU nije potpuno iskorištena promovirat će slobodu kretanja u Europskoj godini mobilnosti radnika.

Važnost kretanja radnika također je istaknuta Smjernicama o zapošljavanju od 2005-2008. godine (Employment guidelines 2005-2008) kao čimbenik koji pridonosi osnaženju tržišta rada u Europi te kao instrument uspješnijeg predviđanja posljedica ekonomskih promjena.

Stoga bi kretanje radnika trebalo promatrati kao prirodan način za stjecanje novih vještina radnika te kao način njihova prilagođavanja izrazito promjenjivom tržištu rada i postizanja boljih životnih i radnih uvjeta. Kretanje radnika trebao bi biti i poželjan načina za ustanovljenje istinski djelotvornog europskog tržišta rada, koje će privlačiti radnike u one regije u kojima postoji potreba za novim radnim mjestima, a tako smanjivati nezaposlenost u onim regijama gdje postoji manjak radnih mjesta.  

Unija je već ranije pokrenula inicijative koje bi trebale stvoriti okružje poticajno za mobilnost radnika kada je 2002, godine donijela Akcijski plan za vještine i mobilnost (Action plan on skills and mobility) koji bi trebao okončati krajem ove godine. (A. Petričušić)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: RAPID: 2006 - European Year of Workers’ Mobility, the importance of the mobility of workers to the implementation of the Lisbon strategy, MEMO/05/229, 30.6.2005.
  • Europska komisija: Opća uprava za zapošljavanje i socijalna pitanja: 2006 - European Year of Workers’ Mobility