naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU osniva fond za prilagodbe globalizaciji

Europsko vijeće usvojilo je pravnu regulativu kojim se osniva Europski fond za prilagodbe globalizaciji (EGF). Europska unija će koristiti novi fond kao instrument pomoći u prekvalifikaciji radnika koji ostaju bez posla zbog globalnih promjena na tržištu rada. 


Europski fond za prilagodbe globalizaciji bi trebao biti ustanovljen početkom iduće godine, a iz fonda će se godišnje dodjeljivati pomoć u vrijednosti 500 milijuna eura. Pomoć će se dodjeljivati kako bi se pomoglo pokriti troškove prekvalifikacije u poslu, obuke i pomoći za sve one koji su u potrazi za poslom u EU. Pomoć iz fonda će se dodjeljivati u slučajevima kada je gubitak posla jasno povezan sa strukturalnim promjenama u svjetskoj trgovini s negativan učinak na regionalno ili lokalno gospodarstvo. 


Europska komisija pozdravila jeu stvaranje toga fonda kao načina na koji bi se pomoglo europskim radnicima koji su izgubili svoj posao u proizvodnji jer europski proizvođači sele proizvodne pogone izvan Europske unije u zemlje s jeftinijom radnom snagom, uglavnom u Kini i Indiji.

 


Više o tome:


Vijeće EU: Council adopted a European fund to face the consequences of globalisation