naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ministri dogovorili kvote za izlov ribe

Ministri država članica Europske unije zaduženi za ribarstvo i poljoprivredu postigli su u srijedu 20. prosinca sporazum o kvotama izlova ribe za 2007. godinu. EU ministri poljoprivrede i ribarstva se dogovaraju na kraju svake godine o kvotama izlova nekih vrsta riba, razdiobi kvota po državama za godinu koja dolazi, te broju dopuštenih dana ribolova. 

Ministri su prihvatili ustupke koje je ponudila Europska komisija u nadi da će stimulirati obnovu nekih ugroženih vrsta poput bakalara, čiji je broj drastično smanjen zbog pretjeranog izlova, istodobno omogućavajući opstanak ribarske industrije.

Pregovori su se dugo vodili oko lova na inćune, oko čega su se morale dogovoriti Francuska i Španjolska. Zabrana lova na inćune u Biskajskom zaljevu ostat će i dalje na snazi, ali će mali broj brodova smjeti loviti ograničenu količinu ribe, 20 brodova iz Španjolske i 8 iz Francuske. 


Pregovori su se vodili i oko dopuštenog broja dana koje brodovi mogu provesti na moru u lovu na bakalar u odnosu na 2006. godinu. EU ministri su dogovorili da će kvote izlova bakalara pasti za oko 20 posto kako bi se očuvala ta ugrožena vrsta. Postojeći plan obnove populacije bakalara EU će revidirati u 2007. godini. 


 


Više o tome:

Vijeće EU: 2774th AGRICULTURE and FISHERIES Council meeting (provisional version)- Brussels 19-21 December 2006