naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rusija najavila prekid opskrbe plinom Bjelorusiji

Rusija je najavila prekid opskrbe plinom Bjelorusiji od prvoga dana 2007. godine zbog neuspjelih pregovora oko cijena plina. Ovo rusko upozorenje uslijedilo je nakon što je Bjelorusija u utorak 26. prosinca odbila prihvatiti novu cijenu ruskog plina od 75 dolara po prostornom metru u 2007. umjesto dosadašnjih 47 dolara, kao i na prodaju svojeg plinskog diva Beltransgaz ruskom Gazpromu. 


Bjelorusija je neizravno zaprijetila da bi mogla zaustaviti ruske isporuke plina za Europu koje idu cjevovodima preko njezina teritorija ako Rusija ne odustane od svojih zahtjeva. Međutim, Gazprom je objavio kako je potrošačima u zapadnoj Europi opskrba osigurana te kako Njemačka i Austrija imaju dovoljne rezerve plina za ovu zimu za slučaj problema s opskrbom. 


Europska komisija je potvrdila kako EU ima osiguranu opskrbu plinom za ovu zimu bez obzira na neuspjeh pregovora između Rusija i Bjelorusije. Ruski predsjednik Vladimir Putin prošloga je tjedna posjetio Kijev kako bi  se uvjerio u sigurnost ukrajinske opskrbe, budući da je rusko-ukrajinski nesporazum prošle zime ugrozio opskrbu tržišta EU-a. 

Kroz Bjelorusiju prolazi 20 posto ruskog plina namijenjenog tržištu EU-a, i to većinom putem plinovoda Yamal do Poljske, Njemačke, Nizozemske, Belgije i Francuske. Također, bjeloruskim cjevovodima prolazi i gotovo sva opskrba plinom Latvije i Litve.

 


Više o tome:

EUobserver: EU begins countdown to fresh Russia gas crunch