naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Planovi EK-a za liberalizaciju energetskih tržišta

Prema čelniku njemačke agencije za regulaciju energetske djelatnosti, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso naići će na zapreke u ostvarivanju plana o otvaranju konkurenciji energetskih tržišta u Europskoj uniji. 

Matthias Kurth kazao je za njemačko izdanje poslovnog dnevnog lista Financial Times Deutschland kako su energetska pitanja vrlo kontroverznim te kako je u načelu s plinom i električnom energijom EU trenutno u istoj situaciji u kojoj se bila s telekomunikacijama krajem devedesetih. Kurth je dodao kako se tržište s velikom koncentracijom dobavljača ne može promijeniti preko noći. 


Njegove izjave u tisku su objavljene neposredno pred nastojanje Europske komisija da poduzme značajniji korak u smjeru reforme unutarnjih energetskih tržišta. Planovi Komisije o reformi toga sektora trebali bi biti objavljeni 10. siječnja. Europska unija je 2003. godine odredila 1. srpnja 2007. kao krajnji rok za otvaranje konkurenciji energetskih tržišta, čime bi se privatnim potrošačima dopustilo da slobodno odaberu svoje energetske dobavljače, što bi spustilo cijene energenata.


Predsjednik Komisije Barroso izjavio je za njemački Bild am Sonntag kako bi podjela između dobavljača i distributera doprinijela većoj konkurentnosti i prihvatljivijim cijenama. Međutim, prema pisanju nekih europskih dnevnih listova, Barroso je odgodio putovanja u Berlin i Pariz zbog njemačkog i francuskog lobiranja kojima je cilj zaštititi energetske divove poput GdF-a i E.ON.-a. 

Dokument Komisije o energetici u siječnju potvrdit će nastojanja Bruxellesa usmjerena razdiobi velikih energetskih kompanija odnosno odijeljivanju njihovih aktivnosti vezanih uz energetsku opskrbu od vlasništva nad infrastrukturom., međutim EU će nacionalnim vladama ponuditi različite načine za realizaciju tog plana. 


 


Više o tome:

EUobserver: Barroso's energy liberalisation plans to face uphill struggle