naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove strateške smjernice za koheziju, rast i zapošljavanje

(11. 7. 2005.) Europska komisija je 6. srpnja u Bruxellesu predstavila strateške smjernice EU za koheziju, gospodarski rast i radna mjesta. Nove smjernice imaju za cilj definirati prioritete za sljedeću generaciju programa kohezijske politike i pomoći državama članicama da se usredotoče na ključna područja za rast i zapošljavanje. Smjernice su podijeljene u tri prioritetne grupe:  učiniti Europu atraktivnom za život i rad, poticati znanje i inovacije i otvoriti što više radnih mjesta.

Da bi se Europu učinilo atraktivnom za život i rad, smjernice preporučuju razvoj i poboljšanje infrastrukture, jačanje rasta i zapošljavanja u ekološkom sektoru i korištenje tradicionalnih izvora energije.

Poticanje znanja i inovacije za rast podrazumijeva jačanje investicija u području istraživanja, tehnologije i razvoja, promicanje inovacija i unaprijeđivanje poduzetništva, kao i olakšani pristup financiranju projekata.

Otvaranje većeg broja boljih radnih mjesta osiguralo bi se privlačenjem i zadržavanjem većeg broja radnika u radnom odnosu kao i modernizacijom sustava socijalne zaštite, prilagođavanjem radnika i poduzeća,  fleksibilnošću radnoga tržišta i povećanjem investicija u ljudski kapital kroz obrazovanje i znanje.

Program kohezijske politike EU proizlazi iz samog ugovora EU koji ističe da će se zajednica, s ciljem jačanja njezine socijalne i tržišne kohezije, zalagati za smanjenje nejednakosti zapostavljenih regija i otoka uključujući ruralna područja. S tim ciljem, Europska komisija je predložila reformu kohezijske politike za programski period 2007.-2013. Nove smjernice kohezijske politike trebale bi doprinijeti ciljevima Lisabonske strategije: stvaranje nove baze europske konkuretnosti, poticanje rasta i produktivnosti, kao i socijalne kohezije.  U periodu 2000.-2006. najnerazvijenije regije EU primile su oko 265 milijardi eura, ili jednu trećinu proračuna EU. Za sljedeći period, Europska komisija predložila je iznos od 336,1 milijardi eura.  Međutim, uslijed zastoja pregovora oko proračuna EU za period 2007.- 2013. mnogi projekti iz kohezijske politike mogli bi biti odgođeni do 2009. godine što bi ozbiljno ugrozilo njezine ciljeve. Povjerenica za regionalnu politiku Danuta Huebner ističe važnost hitnog dogovora oko proračuna EU za 2007. - 2009., kako bi projekti predviđeni za prvi period proračuna mogli što prije otpočeti. 

(A. Seferović)Više o tome:  

  • Europska komisija:
   • Opća uprava za tisak i informiranje: The European Commission presents the new Community Strategic Guidelines for cohesion, growth and jobs, IP/05/850, 6. 7. 2005. 
   • Cohesion Policy in Support of Growth and Jobs: Community Strategic Guidelines, 2007-2013 
   • Regional Policy Inforegio
   • Opća uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti