naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenija uvela euro

Slovenija je u ponedjeljak 1. siječnja 2007. postala 13 članica Europske unije koja je uvela euro. Slovenija je prva među 10 novih članica, koje su se u svojim pristupnim ugovorima obvezale uvesti zajedničku europsku valutu, ispunila ekonomske kriterije i ušla u eurozonu. Broj građana Europske unije koji koriste jedinstvenu europsku valutu euro povećan je tako sa 315 na 317 milijuna. 

Noć "velikog praska" u kojoj je uz novu 2007. godinu nakon dvoipolgodišnjih priprema uveden i euro, u središtu Ljubljane proveli su deseci tisuća ljudi uz zabave i koncerte na otvorenom, a prijelaz na euro prema prvim izvješćima nije izazvao nikakve tehničke teškoće. 


Više od polovice od 1500 bankomata na kojima građani sa svojih računa sada mogu podići svoje uloge, koji su im u ponoć iz stare valute tolar konvertirani u eure, bilo je uključeno već u prvim satima nakon ponoći, a ostali će se uključivati do kraja dana. Među prvima koji je iskušao rad bankomata bio je ministar financija Andrej Bajuk, podigavši 100 eura s bankomata Nove Ljubljanske banke u središtu Ljubljane pola sata iza ponoći. 


Uvođenje eura u Sloveniji pozdravio je i europski povjerenik za gospodarska pitanja Joaquin Almunia. Sloveniju bi u siječnju 2008. godine trebali pratiti Cipar i Malta, ukoliko tijekom 2007. dobiju prolaznu ocjenu Europske komisije i Europske središnje banke i ispune sve ekonomske kriterije potrebne za priključivanje eurozoni. 


 


Više o tome:

  • Europska komisija: Slovenia adopts the euro
  • EUobserver: Slovenians greet New Year with the new currency