naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Merkel najavila jačanje ekonomskih veza između Amerike i EU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u interviewu objavljenom u srijedu 3. siječnja u  londonskom Financial Timesu kako želi iskoristiti njemačko EU predsjedništvo za jačanje gospodarskih veza između Amerike i EU-a. 


Njemačka kancelarka posjetit će Washington 4. siječnja kako bi s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom razgovarala, između ostalog, o stanju na Bliskom istoku, te o Afganistanu, Iraku, Iranu i Kosovu. Merkel je dodala kako će na predstojećem summitu između SAD-a i EU-a glava tema biti jačanje suradnje između dva ekonomska sustava koji se, istaknula je njemačka kancelarka, temelje na istim vrijednostima. Kao dva područja koja valja temeljito razmotriti Merkel je izdvojila propise o financijskom tržištu i zakon o intelektualnom vlasništvu.  


Merkel smatra kako EU i SAD moraju jačati transatlantsko partnerstvo i surađivati u područjima koja donose jasne koristi za obje strane. Prema Merkel, jačanje partnerstva između Bruxellesa i Washingtona je nužno zbog sve veće konkurencije iz azijskih i latinoameričkih zemalja. Pritom je istaknula da zemlje poput Kine i Japana ne bi trebale protumačiti to partnerstvo kao prijetnju te je ustvrdila da bi građenje bedema prema Aziji bilo besmisleno i zasigurno ne bi bilo u interesu EU-a i Amerike.

Komentirajući ovisnost Europe o uvozu energenata iz Rusije, njemačka kancelarka upozorila je da se odnosi između te dvije strane moraju temeljiti na načelu reciprociteta. Reagirajući na kritike kako je nepopustljivija prema politici Kremlja nego ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, Merkel je dodala kako u njemačkoj vladi ne postoje podjele oko stava prema kršenju ljudskih prava u Rusiji. 


U pogledu Europskog ustava, Merkel je ponovila njemački stav koji se protivi stvaranju nekakvog novog 'mini-ustava', za koji se zalaže francuski predsjednički kandidat i ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy. 


 


Više o tome:

Financial Times: Full text: Interview with Angela Merkel