naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
U 2006. nastavljen migracijski val iz istočne Europe

Prema izviješću britanske konzultantske kuće Capital Economics, val useljavanje radnika iz istočnoeuropskih zemalja u Veliku Britaniju i Irsku ne posustaje. Podaci studije koje u četvrtak 4. siječnja donosi britanski The Times, govore kako je u Veliku Britaniju samo u 2005. godini pristiglo 400 tisuća useljenika, što je dvostruko više nego u godini prije, odnosno čak 215 tisuća više o službenih statistika britanske vlade.  

U isto vrijeme, prema Irskom nacionalnom osiguravajućem uredu, samo u 2006. godini u Irskoj je registrirano 90 tisuća novih radnika iz Poljske, dok je u 2005. taj broj iznosio 65 tisuća. Ukupno je u Irsku od proširenja EU-a u 2004. godini pristiglo 250 tisuća novih radnika.  

Međutim, studija Capital Economicsa predviđa kako se od 2009. godine može očekivati povratak istočnoeuropskih radnika u njihove zemlje nakon što zarade dovoljno novca. Osim toga, poljski radnici postaju svjesni poteškoća s kojima se suočavaju neki njihovi sunarodnjaci. Tako poljske dnevne novine Rzeczpospolita upozoravaju poljske građevinske radnike u Irskoj na rizik rada 60 sati tjedno za plaću od 300 eura, bez sindikalnih prava. 

Masovno useljavanje radnika iz bivših komunističkih zemalja na istoku Europske nakon 2004. godine povećalo je bojazan u starim državama članicama EU-a od novog useljeničkog vala iz najnovijih članica Bugarske i Rumunjske. Studija Capital Economicsa predviđa kako će se tijekom 2007. godine u Britaniju useliti između 50 i 60 tisuća bugarskih i rumunjskih radnika, bez obzira na ograničenja za izdavanje radnih dozvola. Zasad su jedino Finska i Švedska u potpunosti otvorile svoja vrata za radnike iz dvije nove članice.  

U međuvremenu, rumunjske su vlasti objavile podatak o 9 tisuća rumunjskih građana koji su prešli mađarsku granicu u prvim satima 1. siječnja kada je Rumunjska postala članicom EU-a. Međutim, većina Rumunja htjela je samo provjeriti mogućnost ulaska bez vize u drugu zemlju članicu EU-a, te se nakon šalice kave vratila nazad u Rumunjsku. 

 

Više o tome:

EUobserver: East to west EU migration not slowing down