naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarski pregled za euro zonu OECD-a

Gospodarski oporavak sada trinaesto-člane euro zone postao je čvršći, a u budućnosti mogao bi se pokazati trajnim i samoodrživim, istakla je Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) u svojem gospodarskom pregledu za zonu jedinstvene europske valute, objavljenom u četvrtak, 4. siječnja u Parizu.

Gospodarske su aktivnosti u 2006. bile snažne, kompanije i domaćinstva su optimistični glede budućnosti, došlo je do rasta poslovnih ulaganja, kao i do pada nezaposlenosti ispod 8 posto po prvi put od 2001., stoji u OECD-ovom izviješću.

Oporavak je širokog raspona, a gospodarstva većine zemalja članica ostvarila su, prema riječima OECD-a, "zdravi rast".


Pored toga, OECD ističe, iako su se poslovno i povjerenje potrošača malo spustili s najviših razina dosegnutih sredinom 2006., i dalje su relativno visoki.

Oporavak će postati trajniji, ističe OECD, što su zemlje spremnije na nastavak strukturalnih reformi, osobito one usmjerene na povećanje udjela radnika, konkurencije i inovacije,  što je potrebno za suočavanje s Ahilovom petom euro zone - potencijalnim sporim rastom.

Sve je te podatke, međutim, potrebno promatrati u perspektivi, budući je rast bruto domaćeg proizvoda od 2,25 posto projiciran za 2007. i 2008. u euro zoni još uvijek, prema OECD-ovim standardima skroman.

Pored toga, ističe OECD, i dalje su prisutne opasnosti oporavku, koje uključuju snažnije od očekivanog usporavanje u Sjedinjenim Državama, novi skok cijena nafte, pad aktivnosti u građevinskom sektoru, dođe li do slabljenja na tržištu nekretnina ili nagle aprecijacije eura ako globalne neravnoteže u bilancama plaćanja izazovu novo usklađivanje valutnih tečajeva.

OECD je upozorio članice euro zone da uspjeh jedinstvene europske valute ovisi isključivo o njima samima, osporavajući time tvrdnje da je euro razlog razočaravajućeg gospodarskog rasta koji istodobno ograničava manevarski prostor vlada pri rješavanju problema u gospodarstvu.

Francuski predsjednik Jacques Chirac priključio se pak na dan objave izvješća trendu proglašavanja eura glavnim krivcem za gospodarske nedaće, kritiziravši Europsku središnju banku (ECB) zbog nedostatnog poticanja gospodarskog rasta.


Chirac je u svom govoru doveo u pitanje ECB-ovu politiku valutnih tečajeva, ustvrdivši da Europska unija ne može biti jedini subjekt na kontinentu koji ne primjenjuje nijedan instrument svoje ekonomske, industrijske, trgovinske ili monetarne politike.


Vrijeme je da ekonomski suverenitet pretočimo u praksu i kreiramo monetarnu politiku i ostale segmente trgovinske politike, zaključio je francuski predsjednik.

Više o tome:

  • OECD: Economic survey of the Euro Area 2007
  • EUobserver: Don't blame the euro, OECD says