naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovenija uspješno prihvatila euro

Uvođenje eura u Sloveniji uspješno je prošlo, priopćila je u petak, 5. siječnja, Europska komisija u Bruxellesu, pet dana nakon što je Slovenija postala 13. zemlja koja je usvojila jedinstvenu europsku valutu.

Europska komisija ocijenila je da je u prvih pet dana poslovanja s eurom iz opticaja povučeno oko 40 posto stare slovenske valute tolara koja će se smjeti koristiti do 14. ovog mjeseca i da će operacija povlačenja tolara biti završena prije roka. Isticanje cijena i u eurima i u tolarima nastavlja se do polovice 2007.

Do kraja srijede, plaćanja u eurima predstavljala su 54 posto svih gotovinskih plaćanja. Svi bankomati u Sloveniji distribuiraju eure, kazala je Komisija.

Europski povjerenik za monetarna pitanja Joaquim Almunia pohvalio je Sloveniju za izvrsnu pripremu. Ovaj primjer pokazuje da su Slovenci bili sposobni imati koristi od iskustva prve skupine zemalja koje su pokrenule europsku monetarnu uniju, ali pokazuje i njihovu izvrsnu pripremu, rekao je Almunia.

Komisija dodaje da Slovence i dalje brine da bi prijelaz na euro mogao učiniti svakodnevni život skupljim, što je bio slučaj u nekim zemljama koje su prihvatile euro u prvom valu 2002.

Slovenska tržišna inspekcija objavila je u petak da je dosad izvršeno oko 500 pregleda kako se zakon o preuzimanju eura provodi u praksi, te da je najviše manjih prekršaja otkriveno u trgovini i u ugostiteljstvu. Nije međutim primijenjena ni jedna zakonska sankcija osim upozorenja. Najviše prekršaja odnosilo se na javne obavijesti da se ne primaju velike novčanice od sto ili petsto eura.

S druge strane, manji ugostitelji, trgovci i obrtnici imaju primjedbe na zakonsku odredbu prema kojoj su dužni primati sve novčanice, te u slučaju plaćanja tolarima vratiti ostatak u eurima. Tvrde da su na taj način mimo svoje volje i dobrih poslovnih običaja prisiljeni baviti se i poslovima mijenjanja novčanica. Po njihovoj ocjeni, zakon je trebao primijeniti praksu iz Austrije i Italije iz vremena kada su te države prije pet godina također neko vrijeme imale paralelno u prometu staru valutu i euro, ali su onima koji su plaćali starom valutom smjeli ostatak vratiti u lirama i šilinzima.

Najveća slovenska udruga za zaštitu potrošača, Savez potrošača Slovenije (ZPS) priopćila je da je u okviru svoje akcije praćenja cijena i neopravdanih poskupljenja od uvođenja eura do sada dobila više od 600 prijava građana. Najviše je prijava za poskupljenja u trgovini i uslužnom sektoru, među njima iskaču poskupljenja hrane, sportskih usluga, novina, mobilne telefonije i nekih komunalnih usluga, primjerice parkiranja.

ZPS je dobio i prijave građana o odbijanju primanja manjih iznosa tolara, osobito kovanog novca, koji je važeće platežno sredstvo sve do 14. siječnja.

Hina

Više o tome: