naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izvješće Europske unije o klimatskim promjenama

Suše i poplave uzrokovane promjenama klime odnije će do 2071. oko 90 tisuća ljudskih života godišnje, procjenjuju autori dosad neobjavljene studije Europske unije o posljedicama klimatskih promjena u Europi.

U izvješću se navode dva moguća scenarija: po jednom će prosječna temperatura porasti za 2,2 a po drugom tri stupnja Celzija. U oba slučaja valja očekivati da će u roku od jednog desetljeća broj žrtava visokih temperatura rasti za nekoliko desetaka tisuća godišnje.

Globalno zatopljenje imat će katastrofalne posljedice i po gospodarstvo pa će smanjeni urod, podizanje razine mora, prirodne katastrofe i smanjeni broj turista prouzročiti gubitke koji će se mjeriti dvoznamenkastim iznosima u milijardama eura.

Pretpostavlja se da će sjeverne zemlje, koje već ulažu velike napore u suzbijanje emisije štetnih plinova, zapravo profitirati od zatopljenja jer će više temperature osigurati veći urod u poljoprivredi i smanjiti broj žrtava hladnoće.

Manje revne zemlje bit će teže pogođene pa Italija i Španjolska moraju računati sa sušom, smanjenom plodnošću tla i požarima, upozoravaju autori.

Tome valja dodati i štete prouzročene podizanjem razine mora za jedan metar koje će se mjeriti u milijardama eura. Po prvom će scenariju njihova vrijednost do 2020. dosegnuti do 4,4 milijarde a po drugom 5,9 milijardi eura. Do 2080. ti bi troškovi u ekstremnom slučaju mogli dosegnuti i 42,5 milijardi eura.

Ovisno o scenariju, urod će u sjevernoj Europi porasti do 70 posto dok će na jugu biti smanjen i do jedne petine, a stradat će i turizam. Naime, što temperature na sjeveru više rastu, smanjuje se mogućnost da ljudi krenu u potragu za južnim suncem. Taj će trend ugroziti prihode od turizma u južnoj Europi, koji trenutno dosežu 100 milijardi eura.

Mediji ističu da će Europska komisija ovog tjedna odobriti izvješće i upotrijebiti ga kao potporu politici zaštite klime. Podaci za potrebu njegove izrade prikupljeni su putem satelitskog sustava za praćenje stanja na Zemlji GMES.

Hina