naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani podupiru istraživanja u energetici

Istraživanje Eurobarometra obijeljeno u ponedjeljak 8. siječnja pokazuje kako 60 posto Europljana podupire istraživanja u području energetike. Istraživanje je pokazalo i pozitivan stav građana EU-a prema korištenju  obnovljivih izvora energije, koji će postupno zamjenjivati fosilna goriva. 


Istraživanje je uključilo i stavove građana o potrošnji energije, pri čemu je čak 54 posto ispitanika ocijenilo njezino smanjivanje prioritetom. Europski građani zabrinuti su zbog cijena energije pa ih je 33 posto ispitanika identificiralo kao prvi razlog za zabrinutost kojeg su se mogli sjetiti. U anketi je također 76 posto njih prognoziralo da će se cijene energije u sljedeće tri godine udvostručiti.


Govoreći o rezultatima ankete Eurobarometra, povjerenik Europske komisije za znanost i istraživanje izjavio je kako Europljani uviđaju da bi nove tehnologije mogle snažno utjecati na energetski sustav budućnosti i očekuju snažniju suradnju na europskoj razini koja će biti usmjerena na razvoj takvih tehnologija.  


Europska komisija objavila je u ponedjeljak  i znanstvenu studiju o potrošnji energije u razdoblju do 2050. u kojem je razmotrila nekoliko mogućih scenarija, uključujući strog režim ograničavanja emisije ugljičnog dioksida i razvoj tehnologije upotrebe vodika za prijenos energije. Istraživanje i studija koje je objavila Europska komisija pokazuju kako će se Europa u budućnosti sve više oslanjati na nuklearnu energiju te obnovljive izvore. Očekuje se kako će EU postići napredak tehnologija za hvatanje i skladištenje ugljika, za projektiranje energetski učinkovitih građevina i automobila s niskom emisijom štetnih plinova te za proizvodnju vodika iz obnovljivih i nuklearnih izvora. 


 

Više o tome:

  • Europska komisija: Europeans firmly behind research into new energy technologies
  • Europska komisija: Eurobarometer on Energy Technologies: Knowledge-Perception-Measures
  • Europska komisija: World Energy Technology Outlook to 2050