naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže uvođenje europske zelene karte

Europska komisija namjerava tijekom 2007. predložiti uvođenje zelene karte po uzoru na američku zelenu kartu, kako bi visoko kvalificiranim migrantima omogućila lakši pristup na tržište Europske unije. Dužnosnik Europske komisije izjavio je za agenciju Reuters kako Komisija namjerava iznijeti službeni prijedlog za prihvaćanje visoko kvalificiranih radnika, odnosno za uvođenje zelene karte. Dodao je kako bi zelena karta bila bi valjana u svih 27 članica EU-a. 


Europska komisija prijedlog o zelenoj karti namjerava iznijeti u drugoj  polovici 2007. godine. Prema prijedlogu Komisija, pristup bi imao određena ograničenja, no cilj je olakšati migrantima sa zelenom kartom da rade u velikom broju članica EU-a. 


Ovaj prijedlog Europske komisije mogao bi naići na otpor među članicama EU-a koja se opiru uplitanju EU-a u nacionalna tržišta rada. Njemačka, koja trenutno predsjedava EU-om i ima svoj sistem izdavanja zelenih karata, predvodi zemlje koje se protive zajedničkoj politici  legalne migracije, tvrdeći kako ne želi da to utječe njeno tržište rada. Sloboda kretanja radnika u Europskoj uniji različita je od zemlje od zemlje, od Njemačke čiji su zakoni najrestriktivniji, do novih članica koje prihvaćaju radnike iz svih članica Europske unije. Unutar same Unije postoje ograničenja za slobodno kretanje radnika iz novih u stare članice EU-a. 


Američka zelena karta je identifikacijski dokument koji omogućuje imigrantima život i rad u SAD-u te eventualno kasnije traženje američkog državljanstva. 


 


Više o tome:

EUobserver: EU green cards in the pipeline