naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
SAD želi sporazum o "otvorenom nebu" s EU-om do kraja lipnja

Sjedinjene Države nadaju se da će do kraja lipnja sklopiti sporazum s Europskom unijom o liberalizaciji transatlantskog zračnog prometa, unatoč nedavnom zastoju u dugotrajnim pregovorima, rekao je u utorak 9. siječnja visoki američki pregovarač.


"Ovoga se tjedna vraćamo u Bruxelles dokazujući odlučnost američke administracije da s Europskom unijom sklopi sveobuhvatan sporazum o zračnom prometu", rekao je John Byerly, visoki dužnosnik američkog ministarstva prometa."To želimo što je moguće prije, po mogućnosti tijekom njemačkog predsjedanja EU-om", koje traje do kraja lipnja, dodao je.


Byerly predvodi izaslanstvo dužnosnika američke vlade i zrakoplovne industrije koji će u četvrtak i petak u Bruxellesu s europskim kolegama razgovarati o tzv. sporazumu o "otvorenom nebu" nakon što je prošloga mjeseca došlo do zastoja u pregovorima. EU i SAD sporazum su načelno dogovorili u studenome 2005., no Europljani traže da prije konačnog potpisivanja Sjedinjene Države ublaže propise o vlasništvu nad zrakoplovnim kompanijama. Dogovor je doveden u pitanje kada je Washington u prosincu povukao prijedloge kojima se stranim investitorima trebala dopustiti veća kontrola u američkim zrakoplovnim kompanijama.


Byerly je rekao da Sjedinjene Države ne planiraju promijeniti svoje stajalište te da žele potpisati sporazum u obliku u kojem je dogovoren u studenome 2005. Spremne su, međutim, saslušati moguće nove europske prijedloge. "Lopta je na europskoj strani", rekao je. "Mislim da ima manevarskog prostora ako europska strana ima neke ideje za poboljšanje sporazuma."


Glasnogovornik Europske komisije za promet Michele Cercone rekao je da će ovotjedni sastanak u Bruxellesu biti prigoda da SAD objasni svoju odluku iz prosinca, no smatra kako je još "prerano" nagađati o izgledima za sklapanje sporazuma do lipnja.


Sporazum o "otvorenom nebu" trebao bi zamijeniti postojeće bilateralne ugovore između pojedinih zemalja članica EU-a i Sjedinjenih Država. Osam tih ugovora Europski sud pravde proglasio je nezakonitima. Europska komisija predložila je u utorak pokretanje pregovora o sporazumu o "otvorenom nebu" i s Kanadom."Sporazum bi olakšao promet ljudi i roba između Europske unije i Kanade i uspostavio visoku normativnu razinu, prije svega na području sigurnosti", kaže se u priopćenju povjerenika za promet Jacquesa Barrota.


Hina