naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Akcijski plan EU-a za energetsku revoluciju

Europska komisija predložila je u srijedu 10. siječnja akcijski plan za energetsku politiku  Europske unije čiji je cilj osigurati opskrbu energentima i usporiti trend globalnog zagrijavanja. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je kako je vrijeme za postindustrijsku revoluciju kojom bi se u Europi emisija stakleničnih plinova smanjila za 20 posto do 2020. godine.  


Osim što je Europskoj Uniji cilj smanjiti emisiju stakleničnih plinova, strateški joj je cilj i povećanje količine energije dobivene iz obnovljivih izvora te stvaranje zajedničke energetske politike, kako bi zajednički nastupala prema stranim dobavljačima energije, poput Rusije. Ovaj plan Europske komisije dolazi upravo u vrijeme strahova od nesigurne opskrbe iz Rusije koja je još jednom smanjila isporuku nafte i plina nekim europskim državama, ovaj put zbog nesuglasica s Bjelorusijom.Pitanje opskrbe energijom svrstalo se među glavne prioritete Europske unije, naročito nakon prošlogodišnjih problema s dostavom ruskog plina preko Ukrajine. 


Europska komisija je usvojila strateški paket na svojoj prvoj ovogodišnjoj sjednici i prvi put s 27 povjerenika, nakon što su joj se pridružili članovi iz novih zemalja članica Bugarske i Rumunjske. Paket predloženih mjera, o kojima će raspravljati čelnici EU-a na proljetnom summitu u ožujku u Bruxellesu, sadrži niz ciljeva koji se odnose na emisiju stakleničkih plinova, obnovljive izvore energije, te dovršenje unutarnjeg europskog tržišta energijom. Komisija smatra da je prošlo vrijeme jeftine energije te ističe da je za globalno zagrijavanje najodgovorniji način korištenja energije, stoga se predlaže znatno smanjenje emisije stakleničkih plinova. 


Predstavljajući paket od preko 1000 stranica, predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je kako će se EU morati prilagoditi novim klimatskim uvjetima. Barroso je istaknuo kako su izazovi vezani uz klimatske promjene, sve veću ovisnost o uvozu energije te uz sve veću cijenu energije zajednički problemi koji se tiču svih zemalja članica Unije. Stoga je nužan europski odgovor kako bi se osigurala održiva, sigurna i konkurentna energetska politika. Dodao je da Uniji trebaju nova pravila kako bi se suočila s novom stvarnošću. Ona moraju osigurati veću natjecateljsku moć, zaštititi okoliš i naći nove stabilne izvore energije. Barroso smatra kako EU  mora voditi svijet u novo, postindustrijsko doba u kojem će se ekonomija zasnivati na izvorima energije koji emitiraju niske količine ugljičnog dioksida. 


Povjerenik za energetiku Andris Piebalgs istaknuo je da bi Europa, u slučaju da donese ispravne mjere, mogla predvoditi svijet prema novoj industrijskoj revoluciji - razvoju gospodarstva s niskom razinom emisije ugljičnog dioksida. 


Ako EU propusti poduzeti potrebne mjere, Komisija upozorava da bi do 2030. godine ovisnost o uvozu energenata porasla sa sadašnjih 50 posto na 65 posto. Još je gora situacija s ovisnošću o plinu i nafti. Do 2020. Europa bi, nastavi li trošiti sadašnjim tempom, trebala uvoziti 84 posto potrošnje plina sa sadašnjih 57 posto, a ovisnost o uvozu nafte povećala bi se sa sadašnjih 82 na 93 posto. Stoga Komisija predlaže u svom akcijskom planu koji bi se trebao primijeniti u sljedeće tri godine, dovršenje europskog unutarnjeg tržišta električnom energijom i plinom, povećanje uporabe obnovljivih izvora energije, povećanje udjela biogoriva, povećanje energetske učinkovitosti, veća izdvajanje za znanstvena istraživanja o novim tehnologijama s malom emisijom ugljičnog dioksida, uspostava mehanizama solidarnosti među zemljama članicama u slučaju nestašice energije, te stvaranje zajedničke vanjske energetske politike.


Komisija upozorava na globalno zagrijavanje, što je "globalni problem koji traži globalno rješenje" te poziva sve države članice EU da uvedu zakone kojima bi se do 2020. najmanje 20 posto energije dobivalo iz obnovljivih izvora, Sunca, vjetra i biomase. EK se da će bez ovakvih mjera zemlje Unije do 2030. morati povećati svoj uvoz energije sa 50 na 65 posto, čime će biti mnogo ovisnije o energiji iz nesigurnih područja svijeta i od nepouzdanih partnera. EU trenutačno samo šest posto svojih potreba za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora, a u tom su području razlike među njezinim članicama velike. Komisija ističe da se globalno zagrijavanje mora ograničiti na ne više od dva stupnja celziusa u odnosu na predindustrijsko doba. 


 


Više o tome:


 • Europska komisija: Commission proposes an integrated energy and climate change package to cut emissions for the 21st Century
 • Europska komisija: Competition: Commission energy sector inquiry confirms serious competition problems
 • Europska komisija: European Commission sets out a new impetus for the internal energy market
 • Europska komisija: Aiming towards a low CO2 fossil fuel future
 • Europska komisija: An energy policy for Europe: Commission steps up to the energy challenges of the 21st Century
 • Europska komisija: Saving 20% by 2020: European Commission unveils its Action Plan on Energy Efficiency
 • Europska komisija: Promoting biofuels as credible alternatives to oil in transport
 • Europska komisija: Limiting Global Climate Change to 2 degrees Celsius
 • Europska komisija: Energy Technology for cheaper renewables, greater efficiency and global leadership of the European industry
 •  Europska komisija: A Renewable Energy Roadmap: paving the way towards a 20% share of renewables in the EU's energy mix by 2020
 • Europska komisija: EU almost on track in reaching its 2010 renewable electricity target
 • Europska komisija: European electricity and gas networks: European Commission calls for urgent improvements
 • Europska komisija: A European approach to nuclear power, safety and security
 • EUobserver: Brussels urges EU to stick its neck out on climate change
 • EUobserver: EU energy giants could face break up after 2009
 • EUobserver: EU seeks energy 'revolution' amid Russia oil spat
 • EurActiv: EU energy blueprint puts onus on climate change and renewables 
 • EurActiv: Energy Green Paper: What energy policy for Europe?
 • EurActiv: Technologies to fight climate change
 • EurActiv: Commission threatens EU power giants