naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poslovno povjerenje u EU premašilo ono u SAD-u

Poslovno povjerenje u Europskoj uniji nadjačalo je ono u SAD-u po prvi puta u zadnjih pet godina, pokazalo je istraživanje tvrtke za profesionalne usluge Grant Thornton, koje je u srijedu 10. siječnja objavio londonski Financial Times. 


Međunarodno godišnje izvješće o poslovanju, koje obuhvaća ankete među 7.200 vlasnika srednjih i velikih kompanija, pokazalo je veći optimizam u 2007. vezano uz gospodarske izglede u 32 zemlje u usporedbi s lani. 


Poduzetnici u 29 država bili su optimistični oko gospodarske izvedbe svoje zemlje u 2007., a u 24 države bili su više optimistični nego prošle godine. Ravnoteža optimizma, razlika između udjela optimista i udjela pesimista, iznosi 45, što je rast u odnosu na lanjskih 39. 


Europski poduzetnici bili su po prvi puta otkad se provodi to istraživanje, odnosno u proteklih pet godina, više optimistični od američkih, uglavnom zbog pojačanog optimizma poduzetnika u Njemačkoj,Francuskoj i Italiji. Ravnoteža optimizma u prosjeku je u EU iznosila 46, pokazalo je to istraživanje Grant Thorntona. 


Istodobno, ispitani poduzetnici u SAD-u pesimističniji su nego lani oko gospodarskih izgleda. Najoptimističniji su pak azijski poduzetnici, predvođeni onima u Indiji, na Filipinima, te u Kini i Singapuru.  


"Rast optimizma u EU izvire iz gospodarskog rasta ostvarenog lani i iz gospodarskih reformi, posebno u Njemačkoj i Italiji. Usporedbe radi, SAD se suočava s razdobljem usporenog gospodarskog rasta i političke nestabilnosti", rekao je direktor te tvrtke Alex MacBeath, ukazujući na rezultate izbora za Kongres u studenom prošle godine i promjenu kontrole u Senatu. 


Hina