naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Jeftinije prekogranično plaćanje u eurima

Prema izviješću Europske komisija objavljenom u četvrtak 11. siječnja, prekogranično plaćanje u eurima značajno je pojeftinilo zbog novih propisa EU-a koji su omogućili uštede na bankovnim pristojbama. Izviješće je pokazalo da transfer 100 eura stoji sada u prosjeku 2,50 eura dok je prije uvođenja novih propisa stajao u prosjeku 24 eura. Novi propisi potaknuli su banke da razvijaju i više ulažu u infrastrukturu plaćanja u Europskoj uniji, što bi dugoročno trebalo smanjiti trošak transfera za sve potrošače.  


Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište i usluge Charlie McCreevy rekao je kako su propisi EU-a potrošačima donijeli stvarnu korist. McCreevy je dodao kako je cijena prekograničnog plaćanja značajno smanjena u mnogim zemljama, pri čemu se nisu ostvarila strahovanja od poskupljenja transfera unutar pojedinih zemalja. 

Izviješće Europske komisije trebalo je utvrditi u kojoj mjeri je Uredba o prekograničnom plaćanju u eurima usvojena 2001. godine utjecala na pristojbe koje banke naplaćuju za transfere. Utvrđeno je kako su od uvođenja Uredbe prekogranični transferi značajno su pojeftinili, dok transferi unutar pojedinih članica nisu poskupjeli . 


 


Više o tome:

Europska komisija: Cross-border euro payments now significantly cheaper