naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Estonija i Latvija ostvarile najveći rast BDP-a

Prema procjeni statističkog ureda Europske unije Eurostata  objavljenoj u četvrtak 11. siječnja, stopa rasta gospodarstva u trećem tromjesečju prošle godine, u odnosu na drugo tromjesečje 2006., iznosila je u eurozoni 0,5 posto, a na razini cijele Europske unije 0,6 posto. U odnosu na isto razdoblje u 2005. godini stopa rasta BDP-a u eurozoni u trećem tromjesečju 2006. iznosila je 2,7, a u Uniji 3 posto.


Najviše godišnje stope rasta ostvarile su nove države članice Estonija 11 post, Latvija 11,8 te Slovačka 9,8 posto. Najniža stopa gospodarskog rasta zabilježena je u Portugalu i iznosila je 1,5 posto, a mali rast BDP-a zabilježen je i u Italiji i Francuskoj, sa stopama od 1,7 i 1,9 posto. Stopa rasta u Bugarskoj i Rumunjskoj koje pristupile Uniji 1. siječnja, iznosila je 6,7 odnosno 8,3 posto.U istom razdoblju stopa rasta gospodarstva Amerike iznosila je 3 posto, a u Japanu 1,7 posto.


 

Više o tome:

Eurostat Press Release: Euro area GDP up by 0.5% and EU25 up by 0.6%