naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Inicijativa Njemačke za jačanje međureligijskog dijaloga

Njemačko EU predsjedništvo predložilo je obučavanje muslimanskih imama radi integriranja muslimanskog stanovništva te smanjivanja napetosti u Europskoj uniji. Njemački ministar vanjskih poslova  Wolfgang Schaeuble izjavio je za Reuters u četvrtak 11. siječnja kako će zajedno s njemačkim predsjedništvom i Europskom komisijom potaknuti inicijativu za edukaciju muslimanskih propovjednika kako bi pomogli integriranje, a ne odvajanje muslimana unutar europskog društva. 

Schaeuble je rekao kako muslimanski svijet mora proći kroz fazu prosvjetiteljstva, pozivajući se na razdoblje prosvjetiteljstva u Europi koje je uzdizalo slobodu i razum iznad tradicije. Schaeuble je istaknuo kako su i u kršćanskoj Europi stoljećima trajali sukobi dok se nisu ukorijenile ideje prosvjetiteljstva.  

Schaeuble je upozorio na opasnost da muslimani u Europi žive u odvojenim društvima te naglasio kako je integracija jedini put za sprečavanje nastanka paralelnih društava. Dodao je kako Njemačka tijekom svojeg predsjedanja želi promicati multikulturalnost i  multikonfesionalnost u Europskoj uniji. Islam je dio Njemačke, smatra Schaeuble, ali smatra kako muslimani trebaju u potpunosti prihvatiti prava i obveze njemačkog društva. 

 

Više o tome:

EUobserver: Europe should train its Muslim clerics, Germany says