naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa ističe Sloveniju kao primjer za širenje eurozone

Euro je Europu učinio jačom, a pristup eurozoni, nakon ulaska Slovenije koja je u tome uspjela kao prva od novih članica EU-a, ostaje otvoren i poželjan za druge članice koje ispune uvjete, istaklo je više europskih državnika i dužnosnika europskih ustanova na proslavi "Dobrodošlice euru" na kojoj su u Ljubljani u ponedjeljak 15. siječnja slovenska vlada i središnja banka ugostili oko 200 uzvanika iz europskih država i Bruxellesa. 


Euro nije samo makroekonomija nego velik projekt mira, slobode, demokracije i ljudskih prava, istaknuo je čestitajući premijeru Janezu Janši predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 


Ako se pogledaju rezultati eura od njegove pojave kao obračunske jedinice 1999. godine i puštanja u opticaj u 12 država prije pet godina, onda se može reći da je on postigao uspjeh, rekao je predsjednik Europske središnje banke Jean Claude Trichet. 


Po njegovim je riječima euro u proteklim godinama postigao vlastitu stabilnost i osigurao stabilnost cijena, stvoreni su uvjeti za ekonomski rast i stvaranje novih radnih mjesta, ali i dalje treba inzistirati na poštovanju sporazuma o stabilnosti i rasti i povećavati konkurentnost europskih ekonomija u području eura. 


Na hrabrosti da se odluči na ispunjavanje maastrichtskih kriterija i tako prihvati zajedničku europsku valutu euro Sloveniji je na svečanosti čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel, rekavši da bi se i druge zemlje EU-a morale ugledati u Sloveniju jer je ona pokazala da se prava nastojanja i žrtve isplate. 


"Euro je dobra i stabilna valuta. To je u interesu svih i zbog toga treba voditi pouzdanu i vjerodostojnu  politiku", rekla je Merkel koja je slovenskoj vladi darovala euro kovanice s motivom berlinskih Branderburških vrata kao "simbolom europskog ujedinjenja". 


Slovački premijer Robert Fico, našalivši se na račun sličnih imena Slovenije i Slovačke, rekao je da će se one po tome što Slovenija sada ima euro "razlikovati iduće dvije godine", priznavši tako da Slovačka s početkom 2009. i sama želi ući u eurozonu. 


Hina