naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najave i događanja
Ministri za zapošljavanje i socijalna pitanja o ''flexicurityju''

Ministri za zapošljavanje i socijalna pitanja zemalja članica EU-a sastaju se pod predsjedanjem njemačkog ministara Franza Münteferinga u četvrtak 18. i petak 19. siječnja u Berlinu. Sastanku Vijeća ministara prethodit će sastanak ''Trojke'', odnosno ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja Njemačke, Portugala i Slovenije, koje će predsjedavati Unijom tijekom slijedećih godinu i poli dana, sa predstavnicima socijalnih partnera, nevladinih organizacija okupljenih u Socijalnoj Platformi te predstavnicima Europskog parlamenta.  

U isto vrijeme i Europska komisija će održati sastanak s predstavnicima socijalnih partnera i civilnog društva o pitanjima ''flexicurityja'', odnosno kombinaciji fleksibilnosti i sigurnosti na tržištu rada.

Poboljšanje radnih uvjeta širom tržišta rada Europske unije kao dio ciljeva Lisabonske strategije za rast i radna mjesta, jedno je od važnih tema o kojima njemačka vlada želi potaknuti raspravu tijekom svojeg šestomjesečnog predsjedanja EU-om. Koncept kvalitetnog rada sastoji se od cjeloživotnog učenja i mogućnosti daljnjeg školovanja, adekvatnih primanja, socijalnog dijaloga ovisno o nacionalnoj tradiciji, zaštiti zdravlja i sigurnosnih mjera na radnom mjestu, ravnoteže fleksibilnosti i sigurnosti, te usklađenog radnog i obiteljskog života. 


Euroministri također će raspravljati o Zelenoj knjizi Europske komisije o budućnosti zakona o radu i o dokumentu o demografskoj budućnosti Europe koji je Komisija objavila u listopadu prošle godine.  Zelena knjiga o radnom pravu traži od zemalja članica i socijalnih partnera da rasprave na koji način na europskoj i razini zemalja članica učiniti tržište rada fleksibilnijim, uz očuvanje sigurnosti za radnike. Ove javne konzultacije bit će otvorene do 31. ožujka 2007., a dokument o "flexicurity" komisija će objaviti u lipnju ove godine. 


 


Više o tome:

  • Njemačko EU predsjedništvo: Informal Meeting of Employment and Social Affairs Ministers
  • Europska komisija: Informal meeting of employment and social affairs ministers, Berlin 18-19 January 2007