naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zapadni Balkan u tranziciji

Opća uprava Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja  objavila je u četvrtak 18. siječnja šesto izdanje publikacije ''Zapadni Balkan u tranziciji'' u kojem daje pregled aktualne makroekonomske situacije u zemljama zapadnog Balkana.   

U prvom dijelu publikacija obrađuju se makroekonomske teme koje predstavljaju izazov svim zemljama u regiji: održivi rast na zapadnom Balkanu, održivi rast i upravljanje na zapadnom Balkanu, regulatorne  politike i ekonomski rast tranzicijskih ekonomija, te izvozom potaknuti rast u jugoistočnoj Europi. Sve četiri teme bave se ekonomskim rastom u regiji zapadnog Balkana i mogućnostima daljnjeg razvoja.  

Drugi dio obrađuje makroekonomska kretanja u svakoj zemlji. Publikacija zaključuje kako bi napredak koja je svaka zemlja postigla u tranziciji prema tržišnoj ekonomiji, te sve veća ekonomska povezanost s Europskom unijom koja je potaknuta perspektivom članstva u Uniji, trebala donijeti rast produktivnosti i viši životni standard.

  

Više o tome:

Europska komisija: Opća uprava za ekonomska i financijska pitanja (European Economy, Enlargement Papers, No. 30, December 2006)