naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Indeks ekonomske slobode za 2007.

Američke dnevne novine The Wall Street Journal i eminentni washingtonski institut The Heritage Foundation objavili su  izvješću o Indeksu ekonomske slobode za 2007. godinu. U izviješću se obrađuje stanje ekonomskih sloboda u 10 područja u 161 zemlji svijeta.  Hrvatska u izviješću bilježi slabu ocjenu pravosudnog sustava, suzbijanja korupcije, zaštite vlasničkih prava, veličine državnog aparata, radnog zakonodavstva, te poslovne i ulagačke slobode. 

Hrvatska je s prošlogodišnjeg 55. mjesta pala na 109. mjesto, od 157 zemalja. Ovogodišnji indeks ekonomskih sloboda, daje precizniji prikaz ekonomske slobode od prethodnih, jer se koristi novom metodologijom i novim sistemom ocjenjivanja. Zbog promjene samog indeksa teško je ocijeniti koliki je realni pad Hrvatske u odnosu na prošlu godinu. Hrvatska ekonomija je prema procjeni za 2007. godinu 55 posto slobodna, što je svrstava u kategoriju "uglavnom neslobodnih ekonomija", a njezina ukupna ocjena je ispod regionalnog prosjeka. 

Djelomičan razlog padu Hrvatske na ovogodišnjoj ljestvici uzrokovan je promijenjenom metodologije. Naime, prema staroj metodologiji, Hrvatska se prošle godine nalazila na 55. mjestu od 161 promatrane zemlje i u skupini "većinom ekonomski slobodnih zemalja". Ovogodišnji indeks koristi novu metodologiju i novi sistem ocjenjivanja.

Na prvom mjestu po ekonomskoj slobodi za 2007., kao i godinu prije, je Hong Kong, a slijede Singapur, Australija, SAD i Novi Zeland. Od 41 promatrane zemlje Europe najslobodnije su Velika Britanija, Irska i Luxemburg, dok se Hrvatska nalazi na 37 mjestu, a iza nje su Bosna i Hercegovina, Ruska Federacija, Ukrajina i Bjelorusija.

 

Više o tome:

The Heritage Foundation: Index of Economic Freedom