naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Berlin: Hrvatski predstavnici na sastanku ministara rada EU-a

U Berlinu je u petak 19. siječnja u sklopu programa njemačkog predsjedanja Europskom unijom održan neformalni sastanak ministara rada i socijalne skrbi zemalja članica Europske unije, EFTA-a i zemalja kandidata za članstvo u EU-u Hrvatske i Turske.


"Europa mora doprijeti do srca i glava njezinih građana i mi moramo građanima objasniti da se Europa isplati i da ona za sve donosi poboljšanje svakodnevice", izjavio je na skupu, domaćin susreta, njemački ministar rada i socijalne skrbi i vicekancelar Franz Muentefering.  


On je naglasio da će jedan od ciljeva njemačkog predsjedanja EU-om biti i definiranje Europe kao društva kojem su na prvom mjestu socijalni problemi građana.  


"Mi želimo ujediniti snage za socijalnu Europu i za socijalni svijet", naglasio je Muentefering. Njemački ministar rada i bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) izjavio je da će uz geslo "Dobro obavljen posao", težiti osiguranju radnih mjesta, primjerenih primanja i zaštiti radnika.  


Muentefering je istodobno naglasio da unatoč sinergiji snaga na razini EU-a, velik dio socijalne odgovornosti leži i u nadležnosti pojedinih članica.  


"Odgovornost je u rukama nacionalnih parlamenata ali svakom treba biti jasno da u EU-u nije sam", zaključio je Muentefering aludirajući na socijalne razlike koje još uvijek vladaju između novih i starih članica i s tim u vezi na prisutnu konkurenciju na tržištu radne snage.  


Slično kao i u drugim područjima rada, Njemačka će i na planu donošenja smjernica socijalne politike EU-a u sklopu tzv. "EU trojke" blisko surađivati s nasljednicama na mjestu predsjedajućeg Europskim vijećem, Slovenijom i Portugalom.  


Članovi hrvatskog izaslanstva na sastanku bili su Dorica Nikolić, državna tajnica za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, te Ante Vučić, pomoćnik ministra za rad i tržište rada u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. 


Hina