naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sastanak ministara vanjskih poslova u Bruxellesu

U Bruxellesu se u ponedjeljak 22. siječnja održava redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije. Na prvom ovogodišnjem sastanku pod njemačkim predsjedanjem, europski ministri će razgovarati o ishodu parlamentarnih izbora koji su u nedjelju 21. siječnja održani u Srbiji.


Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozvao je prije ministarskog sastanka čelnike političkih stranaka u Srbiji na što skorije formiranje proeuropske koalicijske vlade u Srbiji. Europski dužnosnici su proteklih dana upućivali ohrabrujuće signale srpskim biračima ako glasuju za proeuropske i proreformske snage. Stvaranje proeuropske vlade približilo bi Srbiju prema zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno dobivanja statusa kandidata za članstvo u Uniji. Izbori u Srbiji važni su i zbog određivanja statusa Kosova, pitanja koje je njemačko predsjedništvo stavilo visoko na popis prioriteta.


Vijeće za opće i vanjske poslove trebalo bi također potvrditi dokument Europsko partnerstvo za Crnu Goru. Riječ je o dokumentu u kojem su identificirani prioriteti za približavanje Crne Gore Europskoj uniji. Nakon ministarskog sastanka, predviđen je prvi sastanak Trojke EU-a s predstavnicima Crne Gore.Na dnevnom redu ministara vanjskih poslova naći će se i izviješće Europske komisije o napretku u provedbi Lisabonske strategije, te aktualna vanjskopolitička pitanja, odnosno sigurnosna situacija na Bliskom istoku, Iranu, Sudanu, Somalija i vanjskopolitički aspekt energetske politike. 

 

Više o tome:

  • Njemačko EU predsjedništvo: General Affairs and External Relations Council
  • EUobserver: Pro-EU camp starts talks after radicals win Serbia election
  • EurActiv: Ultras win Serbian election