naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izviješće UniCredit grupe o konkurentnosti bugarske ekonomije

UniCredit grupa, jedna od vodećih europskih bankarskih grupacija, objavila je izviješće o konkurentnosti bugarske ekonomije. Grupa je objavila ovu publikaciju u sklopu istraživanja konkurentnosti istočnoeuropskih zemlja, novih članica ili kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Izviješće donosi makroekonomske pokazatelje zemalja u regiji, među njima i Hrvatske, te pregled bugarske ekonomije i njezine konkurentnosti na europskoj i globalnoj razini. Istraživanje Unicredita također donosi analizu glavnih trendova u bugarskom gospodarstvu te razvoja trgovine i priljeva izravnih stranih ulaganja, koji se u mnogočemu podudaraju s trendovima u hrvatskom gospodarstvu.  

Bugarska je jedna od članica EU-a s najjeftinijom radnom snagom, čak i u usporedbi s drugim istočnoeuropskim zemljama. Konkurentnosti bugarske ekonomije doprinose i dobro obrazovana radna snaga, blizina glavnih europskih tržišta te duga tradicija u tekstilnoj i prehrambenoj industriji i turizmu. Koristeći se tim bugarskim prednostima, strani investitori ulagali su prvenstveno u proizvodni sektor, a u zadnje vrijeme sve više investicija se usmjerava prema uslužnom sektoru, uključujući i komunalne usluge.

Greenfield investicije čine velik dio izravnih stranih ulaganja, jer je kasni početak privatizacije u Bugarskoj udaljio investitore od ulaska na tržište kroz akviziciju tvrtki u državnom vlasništvu. Iako je privatizacija najvećih bugarskih kompanija okončana, velik dio tvrtki i bugarske infrastrukture još je u državnom vlasništvu. Zasićenost domaćih tržišta, i pogodnosti koje pruža bugarsko tržište, magnet su za strane ulagače, uglavnom iz drugih članica Unije, poput Italije, Njemačke i Austrije.   

 

Više o tome:

UniCredit grupa: Competitiveness Report Bulgaria