naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Europska regija Alpe-Adria-Panonia najavila pojačanu suradnju

Regije u sklopu "Europske regije Alpe-Adria-Panonia" (AAP) dogovorile su pojačanu suradnju na području prostornog planiranja i prometa u okviru projekta "Matriosca-AAP", u kojem će sudjelovati i Istarska i Koprivničko-križevačka županija. Projekt "Matriosca-APP" podijeljen je na šest "radnih paketa" s različitim udjelima regija, pa su tako Štajerska i talijanska regija Furlanija izradile "bijelu knjigu" u kojoj ukazuju na potrebu modernizacije prometne infrastrukture u sektoru željezničkog prometa. 


"Cilj je izrada prvih prijedloga u glavnim tematskim okvirima koji obuhvaćaju prostorno planiranje, umrežavanje i klasterizaciju malih i srednjih poduzeća te sektor infrastrukture poput cestovnih i željezničkih prometnica i opću razmjenu znanja", dodao je čelnik austrijske savezne zemlje Štajerske Franz Voves na prvoj političkoj konferenciji u Trstu. Štajerska je ujedno vodeći partner u projektu "Matriosca-APP".  


Projekt predviđa i definiranje optimalne institucionalne strukture za suradnju regija, umrežavanje i formiranje zajedničke baze podataka upravnih tijela, institucija i stručnjaka na najvažnijim područjima. Partneri u projektu bit će austrijske savezne zemlje Štajerska, Koruška i Gradišće, talijanske regije Furlanija-Venecija-Julija i Veneto, slovenska Državna agencija za regionalni razvoj, mađarske regije Zala, Baranja, Gyoer-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Tolna te skupštine Koprivničko-križevačke i Istarske županije. 


Ukupni troškovi projekta koji bi trebao biti završen u prosincu 2007. iznose oko 854 tisuće eura, uz financijski udio EU iz fonda za regionalni razvoj od 488 tisuća eura. Preostala sredstva u visini 366 tisuća eura namaknut će partneri, ponajprije Štajerska (350 tisuća eura), te Furlanija-Venecija-Julija (150 tisuća eura) i Slovenija (120 tisuća eura). U dugoročnom proračunskom razdoblju Europske unije od 2007. do 2013. AAP namjerava upotrijebiti sredstva iz fonda EU za poticanje teritorijalne suradnje u Europi. "EU je u okviru spomenutog fonda za takve projekte izdvojila sredstva u visini oko 7,5 milijardi eura", podsjeća Voves. 


Hina