naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
COREPER odobrio otvaranje pregovora za financijske usluge

Hrvatskoj je upućen poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Financijske usluge, što znači da će pregovore o tom poglavlju moći otvoriti bez dodatnih mjerila. Odbor stalnih predstavnika (COREPER), koji čine veleposlanici država članica EU-a, u srijedu 24. siječnja je prihvatio izvješće Europske komisije o screeningu za to poglavlje te zaključio da je Hrvatska dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u tom poglavlju bez dodatnih mjerila.

Poglavlja Financijske usluge obuhvaća tri područja - bankarstvo, osiguranje i vrijednosne papire. Hrvatska je u ovom poglavlju do sada napravila dosta na zakonskom usklađivanju, a još je ostalo dosta posla jer je acquis za to poglavlje vrlo opsežan.

Voditelj radne skupine za Financijske usluge Boris Vujčić rekao je nakon završetka screeninga da je cilj dovršiti usklađivanje tijekom 2008. godine. Potrebno je donijeti izmjene u cijelom nizu zakona - poput zakona o reorganizaciji i likvidaciji kreditnih institucija, zakona o reorganizaciji i likvidaciji osiguravajućih društava, zakona i podzakonskih akata o osiguranju, zakona o platnom prometu u zemlji, zakona o financijskom kolateralu, te zakona o tržištu vrijednosnih papira. Potrebno je donošenje novog zakona o kreditnim unijama i zakona o kreditnim institucijama, donošenje podzakonskih akata iz područja adekvatnosti kapitala za kreditne institucije, odnosno investicijske tvrtke,  izmjena zakona o osiguranju depozita te izmjena zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Hrvatska je do sada dobila poziv da dostavi pregovaračka stajališta za deset poglavlja, a osam ih je već predala. U izradi je pregovaračko stajalište za poglavlje Statistika, za što je poziv stigao potkraj prošle godine, 20. prosinca, a odmah će se pristupiti izradi pregovaračke pozicije za Financijske usluge.

S druge strane, u Radnoj skupini EU-a za proširenje raspravlja se o zajedničkoj pregovaračkoj poziciji EU-a za poglavlje Pravo intelektualnog vlasništva, a u Komisiji traje izrada nacrta zajedničkih pozicija za dva poglavlja - Pravo poslovnog nastana i Financijski nadzor.

Hrvatska može očekivati sljedeći mjesec pozitivnu ocjenu da je ispunila mjerilo za otvaranje u poglavlju Pravda, sloboda i sigurnost, nakon čega bi trebao uslijediti poziv da dostavi pregovaračko stajalište. Osim toga, Radna skupina Vijeća za proširenje trenutačno raspravlja o izvješćima sa screeninga za još četiri poglavlja - Pravo trgovačkih društava, Informacijsko društvo i mediji, Prometna politika i Porezi.

Europska komisija treba još izraditi izvješća o screeningu za 11 poglavlja, a to bi se moglo dovršiti do ožujka.

Prema sadašnjim procjenama, Hrvatska će mjerila za otvaranje dobiti za oko trećinu poglavlja. Stoga se očekuje da će Hrvatska ove godine naglasak staviti na ispunjavanje mjerila za otvaranje i na izradu pregovaračkih stajališta kako bi se pregovori otvorili u što većem broju poglavlja.

Za razliku od mjerila za otvaranje, može se očekivati u velikom broju poglavlja mjerila za zatvaranje i upravo zato je važno otvoriti što veći broj poglavlja, jer se onda odmah može pristupiti ispunjavanju mjerila.

Njemačko je predsjedništvo za lipanj predvidjelo Međuvladinu konferenciju EU-Hrvatska na ministarskoj razini, a prije toga trebala bi se održati još najmanje jedna konferencija na razini glavnih pregovarača. Prema dobro obaviještenim izvorima, prva Međuvladina konferencija ne bi se trebala očekivati prije ožujka.

Na Međuvladinim konferencijama o pristupanju otvaraju se i privremeno zatvaraju pregovori o pojedinim poglavljima.

Hina