naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reforma tržišta vina u EU odgođena zbog izbora u Francuskoj

Europska komisija odgodila je objavu nacrta reforme tržišta vina u Europskoj uniji do završetka predsjedničkih izbora u Francuskoj, tvrde izvori bliski tom procesu. Bruxelles je odgodio predstavljanje nacrta s početka na sredinu 2007. kako bi, po vlastitim navodima, pričekao mišljenje Europskog parlamenta i uzeo u obzir moguću kritiku.  


Pravi su razlog odgode predsjednički izbori u Francuskoj koja se žestoko protivi reformi jer očekuje osjetan pad proizvodnje zbog problema u prometu vinom, tvrde izvori u Bruxellesu. U Europskom su parlamentu potvrdili da je iz EK sugerirano da se ne žuri s razmatranjem te teme. Zastupnici će iznijeti svoja mišljenja o prijedlogu reforme u veljači.


Povjerenica EU za poljoprivredu Mariann Fischer Boel iznijela je prošle godine svoje zamisli o preustroju tržišta vina, uključujući smanjenje površine zasađene tom kulturom za 400 tisuća hektara u razdoblju od pet godina, uz odgovarajuću odštetu vinogradarima, te ukidanje destilacije viška vina, zabranu dodavanja šećera vinu i pojednostavljivanje postupka etiketiranja. 


Veliki proizvođači vina poput Francuske, Italije, Španjolske i Njemačke odbijaju te prijedloge EK, doduše, iz različitih razloga. Tako skupina južnoeuropskih zemalja želi zadržati pravo na destilaciju viška vina u alkohol dok se sjevernoeuropske zemlje protive zabrani dodavanja šećera u vino. 


Što se tiče isplate odštete, većina zemalja želi sudjelovati u odlučivanju o tome na kojim će se područjima prestati uzgajati vinova loza. Iz EK je u četvrtak poručeno da će taj zahtjev biti prihvaćen, uz napomenu da postoji i mogućnost izuzeća određenih regija. Cilj EK je postizanje dogovora o reformi najkasnije do prosinca, ističu u Bruxellesu. 


Hina


Više o tome:

Europski parlament: Agriculture committee takes cautious approach to reforming the wine sector