naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri poljoprivrede EU poduprli reformu sektora voća i povrća

Europski ministri poljoprivrede dali su u ponedjeljak 29. siječnja u Bruxellesu široku potporu prijedlogu Europske komisije o reformi sektora voća i povrća, poduprli su planove o zabrani prodaje, uvoza i proizvodnje mačjeg i psećeg krzna, ali nisu prihvatili prijedlog EK o ukidanju sustava interventnog otkupa kukuruza, javljaju svjetske agencije.  


Jedina zemlja koja se usprotivila prijedlogu reforme sektora voća i povrća, koja uključuje ukidanje izvoznih subvencija i promjenu načina subvencionirana na temelju veličine nasada umjesto kao dosad prema količini proizvodnje, bila je Francuska. Pariz kritizira "nedostatak ambicije" prijedloga reforme, posebno u kriznim situacijama, te ocjenjuje da projekt ukupno nije zadovoljavajući, piše agencija France presse. 


Unatoč nekim primjedbama, drugi veliki europski poljoprivredni proizvođači, uključujući Italiju i Španjolsku, kao i Portugal i Grčku, uglavnom su pozitivno ocijenili prijedlog reforme. Italija je primjerice zabrinuta zbog nekih elemenata reformskog plana, uključujući rizik od poremećaja konkurentnosti sektora. 


Europska komisija prošli je tjedan predložila temeljitu reformu sektora voća i povrća, budući da je taj sektor, zajedno s vinom, izbjegao sveobuhvatnu reformu Zajedničke poljoprivredne politike koja je ukinula vezu između količine proizvodnje i svote subvencija koja se dobiva. Europska povjerenica za poljoprivredu Mariann Fischer Boel, koja je predstavila planove reforme ministrima poljoprivrede 27-orice, također je govorila o planu čiji je cilj potaknuti djecu da jedu više voća i povrća, pa čak i da se ti proizvodi dijele besplatno školama, bolnicama i humanitarnim organizacijama. 


U proteklih desetak godina europski poljoprivrednici pod sve većim su pritiskom zbog rastućeg utjecaja veleprodajnih lanaca koji u najvećoj mjeri diktiraju cijene te sve većeg uvoza. 


Ministri su također jednoglasno poduprli prijedlog da se zabrani prodaja, uvoz i proizvodnja mačjeg i psećeg krzna u EU, odgovarajući time na javne pozive da se toj praksi koju građani drže neetičnom stane na kraj. Europska komisija priopćila je da se mačje i pseće krizno može pronaći primjerice u odjeći ili nekim vrstama igračaka za djecu koje se prodaju u EU, iako to nije navedeno na deklaraciji. 


"Time smo odgovorili na stotine tisuća poziva europskih građana koji traže akciju u tom području", rekao je europski povjerenik za zdravstvo Markos Kyprianou. "Taj se proizvod koristi bez da su potrošači o tome informirani. To je protiv želja i morala europskih građana. Za njih su mačke i psi kućni ljubimci", naglasio je.  


Ministri su pak odbili poduprijeti pokušaj Europske komisije da se ukine sustav interventnog otkupa kukuruza, piše agencija AP. Fischer Boel je rekla da većina od 27 zemalja nije poduprla njezin plan da se ukine sustav interventnog otkupa po kojem vlade otkupljuju kukuruz kojega poljoprivrednici ne mogu prodati na otvorenom tržištu.ž"Moram reći da sam pomalo iznenađena"., kazala je Fischer Boel. Ona sada može raspraviti o promjenama tog plana ili odlučiti iznijeti ga pred ministre u nekom trenutku u budućnosti. 

Hina

Više o tome:

Vijeće EU: 2777th Agriculture and Fisheries Council meeting - Brussels, 29.01.2007