naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU podržao plan UN-ovog izaslanika za status Kosova

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari iznijet će u petak 2. veljače u Beogradu i Prištini prijedlog za konačni status Kosova. Ahtisaari će iznijeti UN-ove plan nakon gotovo 12 mjeseci pregovora između srbijanske vlade i predstavnika kosovskih Albanaca. Njemačko EU predsjedništvo objavilo je u petak da čvrsto podržava namjeru Marttija Ahtisaarija da sljedećih nekoliko tjedana intenzivno razgovora s dvjema stranama na temelju prijedloga koje će predstaviti Beogradu i Prištini. 


Njemačko predsjedništvo EU-a pozvalo je Beograd i Prištinu da pokažu odgovornost, fleksibilnost te da priznaju kako treba pronaći realno, na kompromisu utemeljeno rješenje. Njemačko predsjedništvo izražava uvjerenje da će rješenje statusa Kosova dati ključni doprinos za osiguranje regionalne stabilnosti, te smatra kako je rješenje statusa važan korak na putu prema europskim i euroatlantskim integracijama za Srbiju, Kosovo i cijelu regiju. 


Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izjavio je kako očekuje od Beograda i Prištine da se angažiraju potpuno i konstruktivno. Također očekujem od obje strane pokažu odgovornost i fleksibilnost i da razumiju potrebu za realističnim kompromisom. Europska unija predana je europskoj perspektivi čitave regije zapadnog Balkana. 


 


Više o tome:

Njemačko EU predsjedništvo: EU Presidency Statement on the Kosovo status proposals to be presented today by Martti Ahtisaari in Belgrade and Pristina