naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Inicijativa Komisije za smanjenje emisije ugljičnog dioksida

Povjerenik Europske komisije za okoliš Stavros Dimas kritizirao je njemačko EU predsjedništvo zbog nedovoljnih napora za zaustavljanje klimatskih promjena. Dimas je u razgovoru za njemačke novine Bild am Sontag u nedjelju 4. veljače rekao kako je Njemačka daleko od ispunjavanja ciljeva Protokola iz Kyota, što ugrožava europske i globalne planove za smanjenje emisije ugljičnog dioksida (CO2).  

Stavros Dimas izjavio je u petak 2. veljače na konferenciju u Bruxellesu posvećenoj zaštiti okoliša kako EU mora uzeti u obzir ono što znanost ima za reći po pitanju klimatskih promjena, te da politike EU-a moraju biti prilagođene tim promjenama, nakon što je u UN-ovom izviješću upozoreno da ljudi svojim aktivnostima pregrijavaju planet. 


U okviru svoje strategije za borbu protiv globalnog zagrijavanja, Komisija želi da se za pet godina ispuštanje ugljičnog dioksida iz automobila ograniči na 120 grama po prijeđenom kilometru. Danas, automobili prosječno ispuštaju više od 160 grama po kilometru. Međutim, ta ideja dovela je do podjela čak i u samoj Komisiji. Povjerenik za industriju Günter Verheugen izjavio je da bi to moglo nanijeti veliku štetu automobilskoj industriji. 


Inicijativa Europske komisije izazvala je veliko protivljenje u Njemačkoj, u kojoj automobilska industrija sudjeluje u BDP-u sa skoro 20 posto. Veliki njemački proizvođači automobila objavili su proteklog tjedna otvoreno pismo u kojem traže da se za automobile s većim radnim volumenom motora i za one koji imaju pogon na sva četiri kotača postave nešto viši limiti. 


Europska unija smatra se predvodnikom borbe za suzbijanje globalnog zatopljenja. Utvrdila je shemu ograničenja emisija štetnih plinova u okviru koje kompanije mogu kupovati i prodavati svoje pravo na ispuštanje ugljičnog dioksida, plina koji najviše utječe na stvaranje efekta staklenika, na temelju kvota koje su utvrdile nacionalne vlade. Europska komisija prošlog je mjeseca priopćila da bi EU trebao smanjiti svoje emisije štetnih plinova za barem 20 posto do 2020. u odnosu na razine iz 1990., te za čak 30 posto priključe li se toj inicijativi i druge razvijene zemlje svijeta. 


 


Više o tome:

  • EUobserver: EU environment chief in fresh attack on Germany
  • EUobserver: EU climate talk spotlights commission's gas-guzzling cars
  • EurActiv: EU post-2012 climate change policy
  • Europska komisija: Towards a global agreement on tackling climate change