naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pregovori EU-a i Rusije o strateškom partnerstvu

Rusija je odbila potpisati ključni sporazum o energetici s Europskom unijom kojim bi otvorila svoje prirodne resurse stranim kompanijama. Delegacija EU-a razgovarala je u ponedjeljak 5. veljače u Moskvi o pokretanju pregovora o novom strateškom partnerstvu, te o energetskim pitanjima. 


Trojka Europske unije, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i europska povjerenica za vanjske odnose i politiku dobrosusjedstva Benita Ferrero-Waldner susreli su se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. 


Nakon sastanka s visokom delegacijom EU-a Lavrov je izjavio kako Rusija ne odbacuje principe sporazumu o suradnji, ali smatra da su neki dijelovi sporazuma kojima se uređuju mehanizmi tranzita energenata i investiranja neprihvatljivi. Lavrov je dodao kako EU "umjetno" koči početak pregovora o partnerstvu s Moskvom. 


Europski lideri pojačali su napore kako bi privoljeli Rusiju na ratifikaciju Energetske povelje iz 1998. godine nakon što je prekid opskrbe plinom iz Rusije početkom 2006. godine pokazao ovisnost EU-a o ruskim energentima. Rusiji su neprihvatljivi ono dijelovi sporazuma koji se odnose na pristup europskih investitora i stvaranje konkurencije domaćim proizvođačima. 


Na summitu u ruskom Sočiju EU i Rusija dogovorili su da će početi pregovore o novom sveobuhvatnom sporazumu koji bi trebao zamijeniti postojeći, no početak pregovora blokira Poljska koja traži od Rusije da prije toga ukine zabranu uvoza njezinih proizvoda. Rusija tvrdi da je nametnula zabranu uvoza na poljsko meso zbog brige za sigurnost hrane. No, mnogi političari u Varšavi vjeruju da Kremlj koristi zabranu kao političko oružje. EU je objavila da je zabrana neproporcionalna. 


EU također traži neka jamstva od Rusije za energetska pitanja. Prošlomjesečni kratki prekid isporuke plina za sjevernu Europu preko ruskog plinovoda doveo je u pitanje pouzdanost Rusije kao energetskog opskrbljivača. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Russia digs in heels on energy charter
  • EurActiv: EU-Russia agreement in the doldrums