naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU daje pola milijuna eura za projekte nevladinih udruga u Hrvatskoj

Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert predstavio je u srijedu 7. veljače u Zagrebu deset projekata nevladinih udruga kojima je u sklopu programa Phare 2005. "Mali projekti" dodijeljeno pola milijuna eura.Financiranjem ovih projekata "želimo potaknuti bolju suradnju s lokalnim i regionalnim akterima. Želimo se približiti ljudima, objasniti im što je zapravo Europska unija i koje promjene u svakodnevnom životu ona donosi", rekao je Degert predstavljajući projekte novinarima.


Odabrani projekti odnose se na poslovnu zajednicu, škole, novinare, akademsku zajednicu i širu javnost kroz medijska događanja, a dodijeljeno im je ukupno 500.000 eura, odnosno 50.000 eura po projektu. Neki projekti imaju za cilj upoznavanje malih i srednjih poduzetnika s izazovima unutarnjeg tržišta EU-a, a drugima se želi Europsku uniju približiti učenicima osnovnih i srednjih škola.


Među odabranima su i projekti koji se bave zaštitom potrošača u EU te pitanjima zaštite okoliša, kao i projekti kojima se želi podići svijest o europskim integracijama u akademskoj zajednici, rekao je Degert. Odabrane nevladine organizacije su: GONG (Zagreb), Institut STINA iz Splita, B.a.b.e. (Zagreb), Sisačko-moslavačka županija, Europski dom Slavonski brod, Udruga za demokratsko društvo (Zagreb), Organizacija za građanske inicijative iz Osijeka, Regija Istra, CEPOR iz Zagreba i Institut za međunarodne odnose (Zagreb).

Institut za međunarodne odnose odobren je projekt “EU IMPACT - Academic Network for Cummunicating Integration Impacts in Croatia”.


Hina