naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EIB o financiranju projekata u Hrvatskoj

Europska investicijska banka (EIB) financirala je tijekom prošle godine izgradnju cestovne infrastrukture u Hrvatskoj u visini od 270 milijuna eura, a sljedećih godina Banka namjerava kreditirati ekološke projekte i ulagati u ljudski kapital, objavljeno je u četvrtak 8. veljače u Bruxellesu. 


Predsjednik i potpredsjednik Europske investicijske banke Philippe Maystadt i Philippe de Fontaine Vive predstavili su u četvrtak na godišnjoj konferenciji za novinare glavne aktivnosti Banke u prošloj godine i planove za predstojeće razdoblje. 


Prošle je godine EIB financirala projekt dovršetka auto-ceste Rijeka-Zagreb u iznosu od 210 milijuna eura, a još 60 milijuna eura dobile su Hrvatske ceste d.o.o. za obnovu više dionica cestovnih pravaca diljem Hrvatske. Od 2001. godine EIB je posudila Hrvatskoj preko 900 milijuna eura, a najveći dio utrošen je za izgradnju i obnovu infrastrukture, posebice prometne. EIB ističe da će sljedećih godina "proširiti svoje operacije na  sektore ekologije i ljudskog kapitala u tijesnoj suradnji s Komisijom" i sa fondom EU-a za pretpristupnu pomoć (IPA). 


Europska investicijska banka je financijska institucija EU-a sa sjedištem u Luksemburgu. Njezina je uloga osigurati sredstva za kapitalne investicije vezane za razvoj i integraciju Unije, a osigurava i povoljne zajmove i zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU-u, mediteranskim državama, Africi, zatim karipskim i pacifičkim zemljama te Latinskoj Americi i Aziji.  


Banka odobrava kredite uz minimalne kamate, a projekte u principu financira u visini do 50 posto njihove ukupne vrijednosti. EIB je neprofitna i ne dobiva novac od ušteda ili tekućih računa. Ona također ne koristi sredstva iz proračuna Unije. Umjesto toga, EIB se financira kroz posuđivanje na financijskim tržištima te od dioničara Banke - država članica Europske unije. Oni zajednički upisuju svoj kapital, a doprinos svake zemlje odražava njezinu gospodarsku važnost unutar Unije. Bankom upravlja Vijeće guvernera, koje čine ministri financija država članica.


EIB je tijekom prošle godine financirala projekte u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima s 3,2 milijarde eura. U razdoblju od 2000. do 2006. godine dala je pozajmice u ukupnoj vrijednosti 10,2 milijarde eura, dok je za razdoblje 2007.-2013. kandidatima i potencijalnim kandidatima predviđeno 8,7 milijardi eura. Međutim, treba imati u vidu da je u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju bilo 12 zemalja kandidata, od kojih je 10 ušlo u EU 2004. godine, a dvije su ušle ove godine. Zemlje zapadnog Balkana, koje imaju status potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija, tijekom prošle godine dobile su pozajmice od EIB-a u ukupnom iznosu od 412 milijuna eura.


Što se tiče ulaganja u samu Uniju, predsjednik Maystatdt je izjavio da u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju Banka namjerava ulagati u šest prioritetnih područja. Na prvom mjestu je promicanje gospodarske i socijalne kohezije u EU-u, zatim poticanje inovacija, transeuropskih prometnih mreža, malih i srednjih poduzeća, zaštita okoliša i na kraju poticanje održive, konkurentne i sigurne energetske politike. U okviru kohezijskih ciljeva, EIB je prošle godine najveće pozajmice dao Španjolskoj - oko 5,9 milijardi eura, zatim Portugalu, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj i Slovačkoj.


 Hina