naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova EU-a o Srbiji i Kosovu

Ministri vanjskih poslova EU-a okupit će se u ponedjeljak 12. veljače u Bruxellesu na sastanku čije će glavne teme biti Srbija i Kosovo. Na sastanku će ministri zemalja članica dati podršku stvaranju proeuropske vlade u Srbiji koja će biti otvorena za daljnje pregovore oko budućeg statusa Kosova.  


Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Maarti Ahtisaari predstavit će ministrima svoj plan, a predsjedatelj Vijeća EU-a, njemački ministar Frank-Walter Steinmeier, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana te povjerenik za proširenje Olli Rehn izvijestit će Vijeće o rezultatima svoga prošlotjednog posjeta Srbiji. Nakon toga ministri će održati raspravu o budućim odnosima EU-a sa Srbijom.  


Otvoreno pitanje za europske ministre ostaje kakvu poruku uputiti Srbiji u pogledu nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Većina zemalja članica EU-a smatra kako bi pregovori o SSP-u sa Srbijom trebali biti nastavljeni čim bude formirana nova proeuropska vlada koja će biti sprema na suradnju s Haškim tribunalom. 


Skupina zemalja poput Italije, Španjolske, Austrije, Slovenije i Slovačke zauzima se da se Srbijom nastave pregovori o zaključivanju SSP-a i bez ispunjavanja uvjeta zbog kojeg su u svibnju prošle godine prekinuti, to jest pune suradnje s Haškim sudom, koja treba dovesti do uhićenja Ratka Mladića. Te zemlje traže da se uvjet pune suradnje s Haškim sudom zadrži kao uvjet za zaključivanje sporazuma. S druge strane, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija i Finska usprotivile su se ublažavanju zahtjeva da se Mladić izruči Haagu. 


U situaciji kada u Srbiji još nije konstituiran novi saziv parlamenta niti formirana nova vlada, EU neće donositi nikakve odluke. EU očekuje da se u Srbiji formira nova vlada do 1. travnja. Javier Soalna je prije sastanka  naglasio da se parlament treba što prije konstituirati kako bi mogao dati mandat pregovaračima da razgovaraju o planu za rješavanje konačnog statusa Kosova. UN je u petak odgodio početak pregovora u Beču s 13. na 21. veljače upravo zato da bi se srbijanski parlament mogao konstituirati. 


Međunarodna zajednica, uključujući Europsku uniju, vjeruje kako status Kosova mora biti riješen tijekom 2008. godine. Dok ovo pitanje ne bude riješeno, ne može se očekivati ni gospodarski oporavak regiji. Situacija je najteža na Kosovo gdje stopa nezaposlenosti iznosi čak 60 posto.  


 


Više o tome:

  • Njemačko EU predsjedništvo: General Affairs and External Relations Council
  • EUobserver: Ministers gather to thrash out EU-Serbia problem
  • EUobserver: Europe needs a stable Serbia