naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove države članice EU-a i euro

Cipar je predao zahtjev za priključenje euro zoni 1. siječnja 2008. godine pridruživši se drugim manjim novim članicama Europske unije koje žele što prije uvesti zajedničku europsku valutu. U isto vrijeme, veće države poput Poljske i Rumunjske, udaljavaju se od ulaska u euro zonu. 


Europska komisija primila je službeni zahtjev Cipra u utorak 13. veljače. Države članice trebale bi ovaj zahtjev razmotriti na summitu EU-a u lipnju, a ukoliko Cipra dobije zeleno svijetlo, ciparska bi funta bila zamijenjena novčanicama i kovanicama eura do veljače iduće godine. Prošlog se mjeseca euro zoni priključila Slovenija, a dužnosnici Europske komisije očekuju da Malta također do summita u lipnju podnese zahtjev. Latvija i Estonija planiraju se priključiti euro zoni između 2009. i 2010. godine. Litva se prijavila za pristupanje euro zoni već ove godine, ali nije ispunila potrebne kriterije.


Ovih šest zemalja novih članica EU-a koje su uvele euro ili to uskoro namjeravaju učiniti imaju zajedno 10 milijuna stanovnika, a njihov ukupni BDP iznosi 134 milijarde eura. Za usporedbu, Njemačka kao najveća članica euro zone ima 82 milijuna stanovnika s BDP-om od 2.2 trilijuna eura.  


Određeni broj europskih zemalja koje nisu članice Unije također je uveo jedinstvu europsku valutu. Monako, San Marino, Vatikan, Andora, Crna Gora i Kosovo koriste se eurom, dok se u Lihtenštajnu upotrebljava švicarski franak.  


Analitičari smatraju da od novih članica EU-a Slovačka neće ispuniti svoj cilj, a to je ulazak u euro zonu 2009. godine. Bugarska bi se mogla euro zoni priključiti najkasnije 2012. godine, a visoki javni deficit u Češkoj i Mađarskoj znači da je euro zona 2012. i za njih optimistična. Rumunjska se planira priključenje euro zoni 2014. godine. U međuvremenu Poljska, najveća od novih članica EU-a, nije odredila datum kada bi htjela ući u euro zonu, a poljska euroskeptična vlada planira organizirati referendum o euru 2010. godine.


Ispitivanje Eurobarometra na Cipru je pokazalo da 55 posto ljudi ima negativno ili vrlo negativno mišljenje o euru, dok 33 posto ispitanika podržava prelazak na zajedničku europsku valutu. Ciparska funta također nije baš omiljena jer ju se povezuje s razdobljem britanske kolonijalne vladavine koja je završila 1960. godine. 


 

Više o tome:

EUobserver: Small EU states rush to join single currency