naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija dala novi poticaj za jačanje trgovine unutar EU-a

Europska komisija predložila je u srijedu 14. veljače opsežan paket mjera kako bi se osiguralo bolje funkcioniranje jedinstvenog tržišta za trgovinu robom. Ove mjere trebale bi omogućiti kompanijama, posebno malim i srednjim tvrtkama, da lakše plasiraju proizvode na tržište Europske unije, osiguravajući istovremeno visoku razinu sigurnosti i kvalitete.  


Prema predloženim mjerama, tvrtke koje žele izvoziti u druge članice EU-a neće više morati provoditi skupa testiranja kako bi dokazala da njihovi proizvodi zadovoljavaju standarde zemlje u koje se proizvode izvoze. Umjesto toga, države članice morat će o svom trošku dokazati da je određeni proizvod nesiguran, ukoliko ga žele povući sa svojeg tržišta.

Namjera je Komisije da prisili nacionalne vlade da priznaju sigurnosne i kvalitativne standarde drugih članica EU-a za robu za koju ne postoji pravna regulativa usklađena na razini Unije, poput npr. kotlića ili bicikala. Ove mjere već su utvrđene pravilima 'uzajamnog priznavanja', međutim ona se ne provode u potpunosti zbog toga što svaka zemlja zadržava pravo da uvede dodatne tehničke standarde.  


Ovakve prepreke predstavljaju naročiti problem malim i srednjim tvrtkama koje gube interes za poslovanjem na tržištima drugih zemalja članica jer troškovi dodatnih testiranja koje te zemlje traže često nadvisuju samu dobit od plasiranja robe na tržište druge zemlje. Europska komisija procjenjuje da ove barijere među državama članica koštaju europsku trgovinu približno 150 milijardi eura godišnje. 


Komisija također predlaže da zemlja članica koja bi imala namjeru odbiti staviti na tržište neki proizvod mora dati precizne i detaljne objektivne razloge takvog postupka. U svim zemljama članicama trebala bi biti uspostavljena i kontaktne točke na kojima bi tvrtke koje se suočavaju s restrikcijama mogle dobiti pomoć. 


Predložene mjere uključuju i neke koje se tiču registracije automobila iz druge zemlje članice. Iako su europska pravila tijekom posljednjih godina olakšala život potrošačima, registracija motornog vozila iz druge zemlje članice još uvijek je izvor pritužbi, posebno zbog nepotrebne papirologije i dodatnih troškova.


 Povjerenik Europske komisije za poduzetništvo i industriju Günter Verheugen izjavio je kako je jedinstveno tržište najvažnije sredstvo u smislu poticanja rasta i zapošljavanja u Europskoj uniji. Verheugen je dodao kako još uvijek postoji veliki prostor za poboljšanje slobodnog kretanja roba te kako Komisija poduzima mjere kako bi potrošači bili bolje zaštićeni.


 


Više o tome:

  • Europska komisija: European Commission gives new boost to trade of goods within the EU
  • EurActiv: EU seeks to boost internal market by easing product-safety rules