naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska najprivlačnija radnicima iz drugih zemalja EU-a

Prema istraživanju stavova građana prema imigraciji provedenom među više od 6500 ispitanika u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj  i SAD-u, Španjolska je najprivlačnija zemlja za građane zapadne Europe koji traže posao u drugim zemljama  EU-a. Istraživanje Financial Timesa objavljeno u ponedjeljak 19. veljače pokazuje kako 17 posto anketiranih smatra Španjolsku najpoželjnijom destinacijom. 

Među ispitanicima, interes za preseljenje na Iberski poluotok pokazali su najviše Francuzi i Talijani. No dok su Talijani generalno najzaineresiraniji za posao u drugoj zemlji članici EU-a, njih čak 50 posto, samo 23 posto Francuza bi razmotrilo preseljenje u drugu zemlju zbog posla. 

Osim što je magnet za strane useljenike, Španjolska je općenito otvorena prema priljevu stranih radnika. Naime, čak 42 posto Španjolaca smatra da je priljev imigranata u njihovu zemlju dobar za španjolsku ekonomiju, a samo je 19 posto Bratanaca i Francuza pozitivno odgovorilo na isto pitanje. I dok je Velika Britanija poslije Španjolske najpoželjnija destinacija za zapadne Europljane koji zaposlenje traže u inozemstvu, Britanci su najveći protivnici useljavanja u njihovu zemlju – njih čak 66 posto smatra da u Britaniji ima 'previše stranaca'. 

Velika Britanija, Švedska i Irska su jedine stare članice Europske unije koje su nakon proširenja Unije u svibnju 2004. u potpunosti otvorile svoja tržišta rada radnicima iz istočne Europe, dok su druge zemlje uvele privremena ograničenja koje mogu trajati najdulje 7 godina. Ovoj skupini zemalja prošle godine pridružili su se i Španjolska, Portugal, Italija, Grčka i Finska. Dosad je osam starih zemalja, od njih 15, otvorilo granice radnicima iz deset zemalja koje su se priključile Uniji 2004. godine.


Međutim, budući da je u Britaniju nakon proširenja EU-a 2004. uselilo gotovo pola milijuna radnika iz post-komunističkih zemalja, među njima najviše Poljaka, što je znatno više od očekivanih 15 tisuća, Britanija je zatvorila svoja vrata za novi val useljavanja iz Bugarske i Rumunjske koje su 1. siječnja ušle u Uniju. Istu odluku donijela je i Španjolska. 

I druge zemlja, poput Nizozemske, Belgije, Danske, Francuske i Luksemburga, ipak postupno otvaraju svoja tržišta rada za pojedine sektore. Nizozemska bi mogla otvoriti svoje granice radnicima iz zemalja koje su se priključile Uniji 2004. godine. Otvaranje nizozemskog tržišta rada ipak neće značiti slobodan dolazak radnicima iz Rumunjske i Bugarske, a nizozemski parlament trebao bi glasovati o otvaranju tržišta rada 27. veljače ove godine. 


Ministar za socijalna pitanja Henk van Hoof preporučio je otvaranje nizozemskih granica radnicima iz srednje i istočne Europe. Van Hoof je U nedavnom pismu upućenom parlamentu napisao kako je stanje na nizozemskom tržištu rada takvo je da bi slobodno kretanje radnika iz novih zemalja članica bilo poželjno.  

Više o tome:

  • EUobserver: Europeans favour Spain for expat jobs
  • EurActiv: Netherlands opens up to east-European workers