naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
2007. – Europska godina jednakih mogućnosti za sve

(15. 6. 2005.) Europska komisija odlučila je da 2007. bude godina u kojoj će se promicati jednake mogućnosti za sve građane Europske unije. Akcija je dio sveobuhvatnih nastojanja EU institucija kojima se promiče jednakost i nediskriminacija u zemljama članicama i u radu institucija Unije.

U Europskoj godini jednakih mogućnosti želi se provesti strategija koju je EU postavila za osiguravanje učinkovite borbe protiv diskriminacije. Nadalje, Europskom godinom želi se promicati različitost i jednake mogućnosti. Strategija je objavljena u obavijesti koju je Europska komisija donijela 2. lipnja 2005. godine.

Komisija je predložila četiri osnovne teme na čijoj bi provedbi trebalo raditi tijekom Europske godine:

  • Prava (rights) – podizanje svjesnosti u društvu o pravu na jednakost i nediskriminaciju. 
  • Predstavljanje (representation) – poticanje javnih rasprava o načinima sudjelovanja podzastupljenih društvenih skupina. 
  • Priznanje (recognition) – pohvalno odnošenje prema primjerima različitosti. 
  • Poštovanje i tolerancija (respect and tolerance) – promicanje socijalne kohezije.

Komisija je predvidjela da će za planiranje aktivnosti i provedbu strategije u 2007. godini dostajati 13,6 milijuna eura. Osim inicijative za promicanje jednakosti u 2007. godini, najavila je još dvije inicijative. Prva uključuje pripremu studije izvedivosti koja bi trebala predvidjeti nove moguće mjere za poboljšanje postojećeg antidiskriminacijskog zakonodavstva. Druga inicijativa odnosi se na osnivanje stručne savjetodavne grupe koja će se baviti pitanjima integracije manjina, posebice Roma, u društvo i tržište rada.
(A. P.)

Više o tome: