naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU traži veće doprinose Norveške za pristup jedinstvenom tržištu

Europska unija zatražila je od  Islanda, Lihtenštajna i Norveške da daju veća financijska sredstva ako žele poslovati u dvije nove članice Unije Rumunjskoj i Bugarskoj, pri čemu bi najveći doprinos trebala bi dati naftom bogata Norveška. Ove tri zemlje nisu članice Europske unije, ali su članice Europskog ekonomskog prostora (EEA) te godišnje plaćaju određene doprinose Uniji kako bi imale pristup jedinstvenom tržištu EU-a, odnosno kako bi mogle prodavati svoje proizvode i usluge u zemljama članicama.


Norveška veleposlanica pri EU i glavna pregovaračica o tom pitanju Oda Helen Sletnes rekla je kako je Norveška dala velikodušnu ponudu koja bi trebala biti temelj za sporazum. No, Europska komisija smatra kako to nije dovoljno. Pregovarač EU-a Matthias Brinkmann kazao je kako je ostvaren napredak, ali kako cilj još nije postignut. Brinkmann je dodao kako još uvijek ne postoji jednak tretman između Bugarske i Rumunjske i deset novih članica koje su se priključile Uniji 2004. godine.  


Norveška, Island i Lihtenštajn trenutno pregovaraju o pristupu na privlačno tržište Europske unije, koje je prošireno ulaskom Bugarske i Rumunjske u Uniju 1. siječnja ove godine. EU želi da Island, Norveška i Lihtenštajn u istom odnosu povećaju doprinose nakon ulaska Rumunjske i Bugarske kao što su ih povećali nakon proširenja EU-a 2004. godine, kako dvije nove članice ne bi bile diskriminirane.  


Samo norveški doprinos udeseterostručio se 2004. na 205.8 milijuna eura. Bruxelles je u početku tražio godišnje povećanje od 71 milijuna eura od 1. siječnja 2007. godine do 30. travnja 2009. godine kada će se pregovarati o obnavljanju EEA sporazuma. 


Na sastanku održanom u petak 16. veljače EU je tražio 65 milijuna eura, ali tri članice EEA nude samo 55 milijuna eura, od kojih bi Norveška platila 53 milijuna. Iako na sastanku nije postignut sporazum, pregovori će biti nastavljeni na razini stručnih timova koji će rješavati tehnička pitanja. Norveška strahuje kako bi tijekom sastanka odbora EEA-a Unija mogla na nju izvršiti pritisak kako bi udovoljila zahtjeve Unije za plaćanja 10 milijuna eura većeg doprinosa.


 


Više o tome:

EUobserver: EU pushes Norway for more cash to cover Romania and Bulgaria